Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.04.2018 17:28:31

Summary: JPMorgan otevřela sezónu úspěšně. Naopak Citi nenadchla

Citigroup

Výsledky Citigroup nás v porovnání s její větší rivalkou JPMorgan (kterou rozebíráme níže) zrovna nenadchly. Tržby se s růstem o 3 % yoy na 18,9 mld. USD držely konsensu. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem tohoto ukazatele o 0,5 p.b. na 58 %. Čistý zisk na akcii vyskočil i díky dopadům daňové reformy o 25 % yoy na 1,68 USD, čímž překonal predikce trhu o cca 7 centů. Další řádky poskytnou hlubší náhled do výsledků banky:

Finanční trhy: Výnosy z obchodování na finančních trzích se posunuly o 3 % vzhůru, což je zásluha především vysoké volatility na akciových trzích v prvním čtvrtletí tohoto roku. Výnosy FICC segmentu sklouzly dolů o 7 % yoy zejména z důvodu slabé klientské aktivity. Naproti tomu výnosy z obchodování na akciových trzích vylétly o 40 % yoy. Management cituje dobrý výkon napříč všemi produkty. Slabší aktivita na poli primárního úpisu cenných papírů snížila tržby investičního bankovnictví o 10 % yoy.

Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál posunula výrazně nahoru, avšak pořád zůstává díky nízkým výnosům na delším konci poměrně plochá. Čistá úroková marže jako taková pořád stagnuje na 2,64 %, nicméně vezmeme-li v úvahu jenom jádrové divize, tak se úroková marže posouvá mezikvartálně z 3,46 % na 3,54 %. Průměrný objem poskytnutých úvěrů nabobtnal o 5 % yoy na 656 mld. USD, bohužel se to však na čistém úrokovém výnosu zas tak výrazně neprojevilo (+8 % yoy, +1 % qoq). Vytváření rezerv si ze zisku ukouslo 1,9 mld. USD (+12 % yoy) a poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům se jemně zhoršuje (+4 bps qoq na 2,24 %).

Kapitálová pozice: Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 se zhoršil již druhým kvartálem v řadě. Zásluhou daňové reformy, která měla negativní dopad na vlastní kapitál a také kvůli rostoucímu objemu rizikově vážených aktiv se tento ukazatel dostal na 12,1 % (-30 bps qoq). Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) zůstává nadále beze změny na hodnotě 6,7 %. Na světlo světa se však dostávají pozitiva daňové reformy – návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se dostává na 11,4 % (+3 p.b. yoy).

Abychom to shrnuli, výsledky mohly být rozhodně lepší. Chválíme překonání konsensu a dobrý výkon segmentu akciových trhů. Návratnost kapitálu na úrovni 11,5 % také není špatná, i když ve srovnání s konkurencí pořád zaostává. Nicméně stagnující efficiency ratio (také kvůli rostoucím vytvářeným rezervám), slabý FICC segment a dlouhodobě nezměněná čistá úroková marže jsou brzdami optimismu.

Podobně to asi vidí také trhy, jelikož akcie Citi posílají dolů o 3 %.

JPMorgan

První čtvrtletí roku se neslo ve znamení vysoké volatility na trzích, což se projevilo také na výnosech bank. Tržby poskočily vzhůru o 10 % yoy na 28,5 mld. USD, zatímco čistý zisk na akcii až o 45 % yoy na 2,31 USD. Konsensus byl v obou případech nastaven o něco níže, konkrétně na 27,7 mld. USD a 2,28 USD. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem o 3 p.b. na 57 %. Překonání predikcí jde bohužel na vrub jednorázovým položkám. Více detailů přiblíží následující řádky:

Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích vylétly vzhůru o 25 % yoy na 7,5 mld. USD. Velký dopad však mělo přecenění cenných papírů (+500 mil. USD) a daňová reforma (+150 mil. USD). Výnosy dominantního FICC segmentu se konečně srovnaly a posunuly se vzhůru o 8 % yoy. Příjmy z obchodování na akciových trzích naproti tomu dosáhly 25% yoy růstu a to zejména díky derivátovým produktům. Za to můžeme pravděpodobně děkovat vysoké volatilitě trhů během prvního čtvrtletí. Slabší aktivita na poli primárního úpisu cenných papírů snížila tržby investičního bankovnictví o 7 % yoy.

Rizikové náklady: Čistému zisku pomohl 10% yoy pokles na vytvořených rezervách, které se tak vyšplhaly jen na 1,2 mld. USD. Konsensus přitom předpokládal hodnotu až 1,5 mld. USD. Opakuje se nám scénář předešlých kvartálů, kdy vytváření rezerv vznikalo hlavně na portfoliu kreditních karet, přičemž tyto rezervy nyní dosahují již 3,5 % celkového objemu úvěrů na tomto produktu (konkrétně 140 mld. USD). Rozpouštění rezerv se pak odehrávalo hlavně na korporátních úvěrech (sektor Oil&Gas). Odpisy nedobytných úvěrů poklesly na 1,3 mld. USD.

Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál posunula výrazně nahoru, avšak pořád zůstává díky nízkým výnosům na delším konci poměrně plochá. Čistá úroková marže se snaží, seč může a dostává se na 2,48 % (+6 bps yoy). Predikce udávaly hodnotu 2,46 %. Průměrný objem poskytnutých úvěrů se sice mezikvartálně téměř nepohnul, meziročně ale narostl o 4 % na 920 mld. USD. Společnými silami se tak podařilo vykopnout čistý úrokový výnos na 17,7 mld. USD (+18 % yoy, +4 % qoq). Kvalita úvěrového portfolia se opět dočkala jemného zlepšení, když poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům poklesl na 0,63 % (-1 bpq qoq).

Kapitálová pozice: Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 utrpěl nárůstem rizikově vážených aktiv a jeho hodnota tak sklouzla z 12,2 % v předešlém kvartálu na nynějších 11,8 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) zůstává nadále beze změny na hodnotě 6,5 %. Pozitivní dopady daňové reformy se nyní naplno projevily na návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), která dosáhla až 19 % (předešlý průměr cca 13,5 %).

Suma sumárum, první banka reportující svoje kvartální čísla otevřela sezonu úspěšně. Vyzdvihujeme hlavně dobrý výsledek příjmů z obchodování na akciových trzích, pokles vytvořených rezerv a rekordní návratnosti kapitálu. Na druhou stranu, trochu zamrzel fakt, že bez bonusu plynoucího z jednorázových položek by se konsensus nejspíš překonat nepodařilo.

Akcie posilují po otevření trhu o necelé 0,6 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688