TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.04.2018 15:07:16

Okamuru ANO naštvalo: Chtějí servilní ČSSD, té jde o korýtka


Předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru nemile překvapilo čtvrteční rozhodnutí celorepublikového výboru hnutí ANO obnovit jednání s ČSSD. Podle Okamury je ČSSD "provařená strana, která nikdy nesplnila sliby". Babiš se s ČSSD sejde v pondělí, ještě předtím bude informovat v Lánech prezidenta Miloše Zemana.

Rozhodnutí hnutí ANO obnovit jednání s ČSSD namísto SPD Tomia Okamuru "neuvěřitelně nemile překvapilo," prozradil předseda SPD ve čtvrtek ve Sněmovně novinářům. "Myslím, že nemile překvapen musí být i pan prezident. Je to novinka, kterou podle mého názoru pan prezident také netušil," řekl Okamura.

 

Vláda ANO a ČSSD podle Okamury není dobrým řešením pro Českou republiku. "ČSSD je stranou, která vždycky naslibovala a nikdy nesplnila. Má za sebou řadu nevyřešených skandálů a podle nás není schopna garantovat 15 hlasů poslanců. Ta vláda bude nestabilní," myslí si Okamura.

 

Na sociálních demokratech nenechal niť suchou. "ANO se rozhodlo pro z politického hlediska pro ně zřejmě výhodnější spolupráci s provařenou ČSSD. Jak jsme viděli, její prioritou jsou teplá politická korýtka a ne program," zlobí se předseda SPD.

 

Za obratem hnutí ANO vidí snahu získat co nejslabšího partnera. "U ČSSD vidíme, že jsou servilní a nikdy nesplnili, co slíbili. Z hlediska vítěze voleb je to výhodnější," prohlásil Okamura a připomněl také špatný výsledek ČSSD ve volbách. "Pro občany je lepší, aby se na vládě podílely strany se silnějším mandátem, protože by to mělo větší důvěru ve společnosti," myslí si Okamura.

 

 

 

Ten byl ve čtvrtek na koni. Prezident Miloš Zeman mu na téměř dvouhodinové schůzce potvrdil, že i on preferuje variantu, aby vládlo hnutí ANO s podporou či tolerancí SPD a KSČM. Zeman to už předtím řekl také Babišovi. Okamura připomínal, že vyjednávači SPD a ANO dosáhli významné programové shody a vyjmenovával ministry, s jejichž vládním angažmá by SPD mohla mít problém.

 

Jenže vedení hnutí ANO vládu opírající se o SPD odmítlo. Oficiálně ANO ještě SPD neoslovilo. Okamura připomněl, že jsou nadále připraveni jednat, pokud by ANO změnilo názor. Na argument, že část poslanců hnutí ANO odmítá spolupráci s SPD uvedl, že i někteří zákonodárci za SPD nemají rádi Andreje Babiše. "Ale já jsem to jako předseda zvládl, jsme zcela kompaktní a hlasujeme jednotně," dodal Okamura.

 

Vyjednavači se sejdou v pondělí

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak novinářům prozradil, že jednání s ČSSD, která předtím sociální demokraté ukončili, budou pokračovat v pondělí večer. Za ANO se jich kromě Babiše zúčastní první místopředseda hnutí a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek a vicepremiér Richard Brabec.

 

Jestli Babiš ČSSD nabídne ministerstvo vnitra či financí, jak sociální demokraté předtím požadovali, šéf hnutí ANO prozradit nechtěl.

 

 

 

Už v neděli ve 14 hodin pojede Babiš znovu do Lán, aby informoval prezidenta. "Chci panu prezidentovi vysvětlit, co se stalo. Protože když jsem byl v Lánech, tak jsem toto nepředpokládal," prozradil Babiš.

 

Za nejpravděpodobnějšího třetího partnera, který by měl dodat potřebné hlasy, aby vláda získala ve sněmovně většinu, stále vidí komunisty. Hnutí totiž trvá na tom, aby vládu vedl Babiš. To ostatní strany odmítají.

 

Reportáž o schůzce Zemana a Okamury:

 

Babiš se vrátil i ke čtvrtečnímu jednání celorepublikového výboru. "Pochopili jsme, že klub není připraven na tu variantu, se kterou jsem jako jedinou šel do Lán za panem prezidentem (vláda podpořená SPD, pozn. red.). Po té debatě jsme byli znovu vyzváni, abychom jednali s ČSSD," řekl Babiš. Přiznal také, že sám se podvolil většině výboru a hlasoval pro obnovení jednání s ČSSD.

 

Prezident Zeman by měl příští týden přijmout také předsedy další politických stran. Objednali se k němu šéfové ODS Petr Fiala, Pirátů Ivan Bartoš, KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a ČSSD Jan Hamáček. O víkendu čeká komunisty sjezd, na němž si zvolí, kdo stranu dál povede.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688