Bič na směnárny neprošel, zařízli ho poslanci ANO a SPD

TNBiz, 12.4.2018

Spolu s taxikáři mají špatnou pověst u zahraničních turistů také některé směnárny, které peníze vyměňují buď za šílený kurz, nebo si účtují obrovské skryté poplatky. Případně obojí. Přítrž tomu chtěla změnou zákona udělat část poslanců.

Návrh byl jednoduchý - lidé by měli právo provedenou transakci do dvou hodin reklamovat. Změna pravidel by se přitom dotkla už letošní hlavní turistické sezóny.

Jenže novela směnárenského zákona Sněmovnou ve čtvrtek neprošla, návrh "zařízli" poslanci ANO a SPD. Vláda prý totiž chystá vlastní návrh a novelu.

"Tak dobrá věc, na které jsme se shodli napříč spektrem, byla zablokována jen proto, že mají svůj návrh. Nevíme, kdy bude, nevíme, jak bude vypadat, ale o tom našem se ve sněmovně nebude ani debatovat. Zkažená nálada ve čtvrtek. ANO a SPD makají," zlobil se posléze na facebooku poslanec STAN Vít Rakušan, který se o téma dlouhodobě zajímá.

 

A to natolik, že v centru Prahy uskutečnil vlastní malý test, při němž se vydával za německého turistu. A zjistil, že pokud se ve směnárně na kurz či poplatky zeptáte, dočkáte se lepšího směnného poměru.

To nicméně spousta turistů samozřejmě netuší a za svoje eura tak podle Rakušana dostane třeba 17 korun, což je podle poslance "nemorální a špatné".

"Víte, my tady pracujeme s turisty, s lidmi, kteří neumí česky, někdy neumí ani anglicky a třeba věří, stejně jako já, že když přijedou do České republiky, nemusí se bát, že budou podváděni na každém rohu," míní Rakušan.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy