PwC ČR (PwC ČR)
Práce  |  12.04.2018 13:27:03

Nedostatek technických odborníků nutí firmy snižovat požadavky na uchazeče o práci. Stát, školy a podniky budou do budoucna muset více spolupracovat

Současný trend nově vznikajících profesí vytváří u čerstvých absolventů poptávku po nových kompetencích a dovednostech. Zvláště technické obory ale mají problém sehnat dostatečně kvalifikovanou pracovní sílu. Na nedostatku pracovníků nese dle většiny tuzemských podniků určitou míru odpovědnosti stát. Vinu pak firmy přičítají také současné struktuře absolventů a stárnutí populace. Vyplývá to z Českého průzkumu názorů generálních ředitelů, který mezi 141 šéfy významných firem působících na českém trhu provedla poradenská společnost PwC ČR.

Na nedostatek absolventů jsme se mohli včas připravit
Až 86 % generálních ředitelů přisuzuje státu vysokou míru zodpovědnosti za současný nedostatek pracovníků na trhu. Vinu lídři firem přičítají především neefektivní sociální politice státu (53 %), až poté nevhodné struktuře absolventů (50 %). Situaci nepříznivě ovlivňuje také demografický vývoj (24 %). Už před deseti lety byl však známý fakt, že se blížíme do období chudého na absolventy. „Chybí nám především strategie v oblasti age managementu, spolupráce státu s firmami a privátním sektorem je pak zcela nedostačující,“ říká Andrea Linhartová Palánová, manažerka v oddělení Lidé a Organizace PwC ČR. A dále dodává, že vinu nenese pouze stát. Pro plánování opatření je zapotřebí i větší zapojení privátního sektoru a škol.

Firmy se budou přetahovat o technicky zdatné absolventy
Vrcholoví manažeři od škol požadují, aby více zohlednily zájmy jejich podniků. Jen 40 % oslovených je přesvědčeno, že obecnější přehled postačí k uplatnění na trhu práce v budoucnu. Naopak 60 % respondentů si myslí, že profil absolventů by měl více odpovídat požadavkům firem. „Je pochopitelné, že firmy a jejich generální ředitelé v oblasti přípravy absolventů na trh práce upřednostňují svoje vlastní zájmy. Stát by měl však v oblasti vzdělanosti sledovat více dlouhodobějších cílů a v rámci efektivnějšího nastavení vzdělávacího systému blíže spolupracovat se školami a podniky,“ míní Karel Půbal, ředitel oddělení Poradenství pro veřejný sektor PwC ČR. Podniky přitom považují za nutné vzbudit u mladých zájem o přírodní vědy a techniku již na nižších stupních vzdělávacího systému. „V současné době se už hovoří o tom, že absolventi nebudou mít potřebné dovednosti, ale pouze celkový přehled. Důraz bude kladen na předměty, jako je matematika, fyzika nebo chemie, a firmy si absolventy v potřebné kvalifikaci případně samy dovzdělají,“ míní Linhartová Palánová. Důležité budou i jazykové znalosti studentů.
 

O průzkumu
Devátého ročníku Českého průzkumu názorů generálních ředitelů se během posledního čtvrtletí 2017 zúčastnilo 141 vedoucích představitelů nejvýznamnějších společností působících na českém trhu. Český průzkum názorů generálních ředitelů navazuje na PwC Celosvětový průzkum názorů generálních ředitelů. Výsledky jeho již 21. ročníku byly stejně jako v předchozích letech zveřejněny na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Více o průzkumu a jeho výsledcích na www.pwc.cz/ceo    

PriceWaterhouseCoopers

V PwC usilují o obnovení důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. PwC je síť firem s více než 236 tisíci lidmi ve 158 zemích světa. Poskytují kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby, které podporují jejich klienty při dosahování jejich cílů.
Název „PwC“ označuje všechny společnosti skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Více se můžete dozvědět na: www.pwc.com/cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688