Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.04.2018 23:16:31

11. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA ve středu kvůli dění v Sýrii a zápisu ze zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabily. Během dne se sice indexům S&P 500 a Nasdaq Composite podařilo vymanit z počátečních ztrát způsobených napětím okolo Sýrie, nakonec však zisk kvůli vyznění zápisu z posledního zasedání Fedu neudržely. Zápis ukázal, že se někteří bankéři obávají, že růst inflace může být důvodem, aby centrální banka zvyšovala v budoucnu úroky rychleji.

Index Dow ztratil 0,90 % na 24 189,45 bodu, S&P 500 oslabil o 0,55 % na 2 642,19 bodu a Nasdaq Composite se snížil o 0,36 % na 7 069,03 bodu. Index volatility VIX navzdory poklesu cen akxcií také klesl, a to o 1,12 % na 20,24 bodu, a výnos 10letých vládních dluhopisů USA sestoupil o více než dva bazické body na 2,7771 %. Nejpopulárnější kryptoměny si připsaly zisky do dvou procent.

Členové měnového výboru Fedu hlasovali na březnovém zasedání jednomyslně pro zvýšení úroků o čtvrt procentního dobu. Vyjádřili důvěru, že v příštích měsících ekonomika posílí a inflace poroste. To by však v budoucnosti mohlo znamenat, že banka bude muset urychlit zvyšování úroků. Někteří analytici naopak spekulovali, že kvůli turbulencím na trhu vlivem geopolitických nejistot by Fed mohl zvažovat zpomalení nebo zastavení růstu úroků.

AMERICKÁ VÝSLEDKOVÁ SEZÓNA ZAČÍNÁ. NA KTERÉ TITULY (NE)SPEKULOVAT?

Na akcie měla negativní dopad také politická situace. Americký prezident Donald Trump ve středu varoval Rusko před okamžitou vojenskou akcí v Sýrii. Rostoucí napětí na Blízkém východě poslalo vzhůru ceny ropy a spolu s tím i akcie energetických společností (ExxonMobil +0,47 %). "Nelze říci, že by Trumpovo vyjádření bylo nečekané. Překvapil pouze tón jeho vyjádření," upozornila Quincy Krosbyová z Prudential Financial.

Posílily nakonec i akcie Facebooku (+0,78 %), jehož šéf Mark Zuckerberg druhý den za sebou vypovídal o kontroverzním využívání dat uživatelů sociální sítě v Kongresu. Akcie sociální sítě přitom zahájily dnešní obchodování poklesem. Poté, co Zuckerberg začal vypovídat o kontroverzním využívání dat uživatelů před výborem Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod však své ztráty smazaly a stejně jako předchozí den (+4,5 %) posílily. Akcie Facebooku změnily směr středečního vývoje poté, co se Zuckerbergovi podařilo vyvrátit domněnky některých členů Kongresu, že uživatelé nemají nad svými daty dostatečnou kontrolu.

Americký dolar kvůli obavám z možného vojenského zásahu v Sýrii oslabil. Obavy z vojenské akce vyvolaly mezi investory nechuť k rizikovějším obchodům, z čehož těžil převážně japonský jen. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, oslabil o 0,1 % na 89,56 bodu. Vůči euru dolar klesl o 0,1 % na 1,2362 USD a k jenu o 0,3 % na 106,86 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,3 % na 132,10 JPY.

Obavy z konfliktu v Sýrii zastínily i obchodní napětí mezi Čínou a USA. Čína ve středu slíbila více otevřít svou ekonomiku a snížit dovozní cla na některé produkty, například na auta.

Ceny ropy vystoupily na nejvyšší úroveň za více než tři roky právě díky tomu, že Trump pohrozil Sýrii ozbrojenou reakcí na sobotní útok na syrské město Dúmá, při němž syrská armáda údajně použila chemické zbraně. Sýrie sice není významným producentem ropy, ale v oblasti Blízkého východu je několik z největších světových těžařů a každá známka konfliktu v regionu vyvolá obavy z narušení dodávek. Existují také obavy, že by Spojené státy mohly obnovit sankce proti Íránu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688