mpo.cz (MPO)
Dotace  |  11.04.2018 06:27:51

Financování podnikatelských projektů pokračuje

Publikováno:
10.4.2018
Autor:
01400 Odbor komunikace

I když Evropská komise rozhodla o pozastavení certifikace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) pro Českou republiku, financování podnikatelských projektů není ohroženo. Hradí je Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) z národních zdrojů. Současně resort s Evropskou komisí intenzivně řeší, jak chyby, které vznikly za minulého vedení, napravit a OP PIK co nejdřív znovu spustit.


Celou věcí se zabývá také interní audit ministerstva. „Po zhruba sto dnech v čele resortu průmyslu a obchodu mě nepřestává překvapovat, co se tu před mým nástupem dělo. Bohužel nejde o překvapení pozitivní, ba naopak. Musíme je řešit s rozvahou tak, aby se eliminovaly škody a Česká republika včetně podnikatelů a živnostníků, kteří OP PIK čerpají, nepřišla o důležité zdroje,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a dodává: „V kontextu s problémy v daném programu došlo k personálním změnám v sekci, která má evropské fondy na starosti. Nedávno jsme podali trestní oznámení v kauze NUPHARO a nevylučujeme, že na trestní oznámení dojde i v případě tzv. OPPIKu. Náš hlavní cíl je jasný - zajistit, aby se situace neopakovala a Česká republika mohla pokračovat v čerpání.“

Na problém v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přišel audit Ministerstva financí. Zjistil velkou chybovost při proplácení projektů. Hned poté Ministerstvo průmyslu a obchodu zastavilo platby a začalo situaci řešit s národním řídicím orgánem, kterým je Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), i Evropskou komisí (EK). Komunikace s MMR i EK je velmi intenzivní, a to na denní bázi. Tyto orgány tak už ví, že interními opatřeními došlo k výrazné nápravě chybovosti. Což je základní předpoklad pro to, aby OP PIK byl znovu spuštěn.

Informace o OP PIK poskytuje Agentura pro podnikání a inovace (API). Podrobnosti zde: https://www.mpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppik-2014-2020/informace-k-operacnimu-programu-podnikani-a-inovace-pro-konkurenceschopnost--235995/ a na tomto místě: https://www.agentura-api.org.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688