Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.04.2018 08:19:17

Tuzemský desinflační trend se blíží ke konci (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zatímco světový ekonomický kalendář je dnes nezajímavý, v tuzemsku se dočkáme těch nejvýznamnějších ukazatelů. Inflační čísla ukáží na další zpomalení meziročního růstu cen na 1,7 %. Nevylučujeme ale ani pokles až na 1,6 %. Na takto nízké číslo by koruna měla reagovat oslabením. A nic by na tom nezměnila ani silná čísla z trhu práce. Za březen očekáváme pokles podílu nezaměstnaných na nejnižší hodnotu v historii.

Mrazy francouzskému průmyslu pomohly

Francouzská průmyslová výroba byla v únoru zřejmě povzbuzena mrazivým počasím, které podpořilo vyšší produkci energií. Samotná spotřeba elektrické energie zaznamenala ve francouzských domácnostech během února vzestup o 10,5 % m/m. Povzbudivá byla za tento měsíc i statistika registrovaných vozidel, což podporuje lepší výsledek ve zpracovatelském průmyslu. Celkově dobrému výsledku pak nahrávají i solidní sentiment indikátory typu PMI či INSEE.

Navzdory slabým datům si euro polepšilo

Statistiky německého zahraničního obchodu navázaly na ne příliš povzbudivá data únorové průmyslové výroby. Dynamika exportů během února výrazně spadla, slavné to nebylo ani u dovozů. Výsledkem je, že přebytek německé bilance zahraničního obchodu za letošní druhý měsíc zaostal za očekáváním trhu. Zklamání přinesl i dubnový Sentix index důvěry investorů. Jejich důvěrou otřásá zvyšující se protekcionismus.

Úvod týdne však byl přes ne příliš příznivé ekonomické ukazatele z pohledu společné evropské měny úspěšný. Proti dolaru si euro polepšilo o třetinu procenta, když se kurz přehoupl přes 1,230 USD/EUR. Euru pomohl komentář prezidenta ECB. M. Draghi uvádí ve Výroční zprávě ECB, že míra ekonomické expanze v eurozóně zůstane letos silná. Dolaru naopak ublížila zpráva, že FBI prohledává kancelář právníka prezidenta Trumpa.

Tuzemská inflace v březnu zřejmě na dně

Meziroční dynamika spotřebitelských cen v Česku zřejmě v březnu dále klesla na 1,7 % z únorových 1,8 %. Rizikem je podle nás to, že bude dokonce kvůli levnějším potravinám zaznamenáno 1,6 %. Aktuální (únorová) prognóza ČNB přitom počítá s březnovým meziročním vzestupme spotřebitelských cen o 2,3 %. Inflační vývoj během letošního prvního čtvrtletí je tak výrazně utlumený. Nicméně efekt statistické základy pomalu vyprchá a kumuluje se celá řada inflačních faktorů z titulu rostoucích mezd respektive obecně silné domácí poptávky. Březnové číslo by mělo znamenat dosažení lokálního dna a již v létě inflaci opět uvidíme na cíli.

Podíl nezaměstnaných se v březnu podle našeho odhadu snížil o dvě desetiny procentního bodu, což by znamenalo nový rekord. Pokračující expanze české ekonomiky vede k dalšímu růst zaměstnanosti. Situace na trhu práce tak zůstává napjatá a nedostatek zaměstnanců je v současnosti největší bariérou růstu průmyslu.

Podrobnější komentáře k dnes zveřejňovaným datům naleznete na http://bit.ly/2EzfKCp.

Koruna ocenila slušná data zahraničního obchodu

Po slabém lednu a ne příliš povzbudivých únorových datech z Německa nakonec únorová čísla českého zahraničního obchodu vůbec nedopadla špatně. Z meziročního pohledu je sice vykázaný přebytek o necelé 3 mld. CZK nižší, očekávání trhu ale bylo mnohem pesimističtější. Ze struktury je zřejmé, že český nejúspěšnější vývozní artikl – osobní automobily naráží na kapacitní omezení, zejména pokud je o výrobu velkých aut. Na dovozní straně je pak bilance zatěžována rostoucí domácí poptávkou i vyššími cenami dovážených komodit. Z pohledu meziročních dynamik jsou ale čísla ovlivněna silnější korunou. Podrobnější komentář a analýzu k únorových číslům bilance zahraničního obchodu naleznete na http://bit.ly/2GM8YLB.

Na příznivá data zahraničního obchodu reagovala česká koruna posílením, když se kurz krátce dostal pod 25,35 CZK/EUR. Dobrá nálada ale panovala i na okolních měnách. Region profitoval z celkově lepší pozice společné evropské měny na globálním trhu.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688