TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  10.04.2018 09:34:24, aktualizováno 09:38:15

Rána pro podnikatele. ČR přišla o evropské dotace za 114 miliard


Evropská komise pozastavila Česku operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Důvodem opatření má být výsledek auditu, který v programu odhalil čtrnáctiprocentní chybovost. Problém se dotkne tisíců podnikatelů, Česko na delší čas přišlo o dotace za zhruba 114 miliard korun.

"Pozastavení programu odhadujeme v řádu měsíců,” řekla pro Lidové noviny (LN) mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Ministerstvo už pro firmy, kterých se problém týká, zajistilo e-mailové a telefonické horké linky.

 

Ministr Tomáš Hüner (ANO) pak zadal mimořádné kontroly a nevyloučil, že úřad podá trestní oznámení. "Cílem je zajistit, aby se situace neopakovala a Českou mohlo pokračovat v čerpání,” vysvětlil LN. Financování už schválených projektů zatím uhradí MPO z českých peněz.

 

Audit ministerstva financí odhalil chyby na konci loňského roku - a to zejména v nastavení pravidel pro podpořené projekty, které si dokážou vydělat samy. Podnikatelé měli předpokládaný čistý zisk odečíst od požadovaných peněz, což se ale v mnoha případech nestalo.

 

 

 

"Obecně lze říci, že chyba byla v komunikaci a organizaci práce. Rychlost a schopnost čerpat byly upřednostněny před řešením potenciálních potíží. Pokud někdo upozorňoval na možný problém, který sníží čerpání, byl označen za toho, kdo škodí systému,” uvedla Filipová. Viníka lze podle ní hledat ale až poté, co soud rozhodne, že vznikla škoda.

 

Podle LN vznikl problém už za bývalého vedení ministerstva průmyslu a obchodu, kdy byl náměstkem odpovědným za evropské fondy Tomáš Novotný. Toho přivedl někdejší ministr Jan Mládek (ČSSD). "Měli jsme rok předtím kontrolu Evropské komise, a ta dopadla pod dvě procenta chybovosti. Tlak na rychlost patří k práci, ale problémy se určitě nepřehlížely,” odmítl vinu Novotný.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688