Střet s vlkem: řidič na dálnici na Mladoboleslavsku srazil vzácnou šelmu

Jeden z vlků, který se podle všeho před nedávnem oddělil od kokořínské smečky a na jehož nestandardní chování upozorňovala televizi Nova řada lidí, je mrtvý. Vzácnou šelmu srazilo auto. Původ vlka ještě budou muset prokázat genetické testy.

Na chování vlka, který jakoby ztratil plachost, upozornili štáb TV NOVA lidé v polovině března a dokazovali to videonahrávkami. Nevadil mu hluk, ani lidé.

"Vylezl jsem z auta a šel jsem k němu. Byl jsem od něj tak 10 metrů. Takhle se normálně divokej vlk nechová," řekl TV Nova Marcel Vaníček, který vlka natočil.

Teď pravděpodobně jeho toulky skončily. "Bylo to docela vysoký. Myslel jsem, že je to velký pes nebo srnka. Opravdu na poslední chvíli vyběhl spíš proti mě, než abych přebíhal. Já si jen pamatuji oči a ránu," popsal srážku s vlkem řidič vozidla, které zvíře zabilo.

Sražený vlk ležel na dálnici D10 u obce Brodce na Mladoboleslavsku. Šofér měl štěstí, že řídil vyšší vůz. Jeho SUV má zničený předek.

"Věc jsme zaevidovali a mimo jiné jsme také vyrozuměli člena mysliveckého spolku," uvedla mluvčí středočeských policistů Eva Hašlová.

Vlkovi nebylo podle zoologa víc než 2 roky a patrně se oddělil od smečky, aby mohl založit novou. Zoolog CHKO Kokořínsko Petr Lumpe uvedl, že je vlk v souačné době na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se provádí genetické analýzy, aby vědci zjistili, jestli pochází zvíře ze smečky z Kokořínska.

Zvláštní srážky se zvířaty vždy budí velkou pozornost. V roce 2009 to byla velká samice losa evropského, která se ze severu zatoulala až k Turnovu. V roce 2002 bylo v Raspenavě pozdvižení, když tam myslivec objevil přejetého dikobraza.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy