Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.04.2018 19:35:29

Vysoké teploty, odpoledne sem tam přeháňky a bouřky, na Moravě fenomén větru

 

Počasí před námi chystá podle modelů stále vyšší teploty. Začalo s nimi pondělí a pokračovat budou stabilně dál. S vlhčím prouděním od jihovýchodu bude souviset vznik kupovité oblačnosti v odpoledních hodinách, která místy připraví přeháňky a na mnoha místech také první letošní bouřky. Někde již první nebudou, ale takových míst je v Česku zatím málo. Většina Moravy a Vysočiny denně čelí jihovýchodnímu větru, který je pro danou tlakovou situaci nad střední Evropou typický. Zdá se být větrno ale stále častěji. Jihovýchodní proudění je zúženo mezi Alpy a Karpaty, následkem toho zrychluje a naráží do jihovýchodních svahů moravských vrchovin a vrchoviny Českomoravské. Nekonečné větrné dny tak může ukončit jen změna rozpoložení tlakových útvarů a tím i změna proudění například na západní.

V úterý bude jasno až polojasno. Odpoledne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 16 až 20°C. Ve středu bude polojasno, postupně opět více oblačnosti, ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty 18 až 22°C. Ve čtvrtek bude asi vrcholit příliv teplého vzduchu. Odpoledne bude 20 až 24°C. Opět se odpoledne a navečer objeví přeháňky a bouřky, tentokrát už místy. V pátek by mělo oblačnosti přibývat celkově s přeháňkami, místy bouřkami. Teploty 16 až 20°C.

Výhled na další dny naznačuje setrvání vysokých teplot ve střední Evropě nejčastěji v rozmezí 17 až 22°C. Nadále se přidají přeháňky a bouřky, to ale zejména lokálně. Prohloubí se tak problém sucha, který se letos zjara hned rozjíždí poměrně naplno. Od oceánu sem neproudí žádné srážky, jsme v poli kontinentálního proudění, které může něco málo přinést jedině ze Středozemního moře. Mezi ním a námi stojí ale bariéry hor. Usychání stromů a napadání porostů škůdci tak zřejmě bude pokračovat intenzivně dál.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty