STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.04.2018 13:00:03

Makroekonomické události tohoto týdne (9. – 13. 4. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Vývoj zahraničního obchodu evropských i asijských zemí a USA. Faktory ovlivňující utváření inflace, jako jsou indexy spotřebitelských nebo produkčních cen. Výrobní produkce Velké Británie i Evropské monetární unie, volná pracovní místa v USA... Všechny tyto i mnoho dalších makroekonomických ukazatelů se tento týden dozvíme a rozhodně stojí za to tyto statistiky sledovat. V následujícím textu budou blíže představeny a dozvíme se také jejich očekávané hodnoty.

Pondělí 9. 4. 2018

Pro první den nového týdne je naplánováno uveřejnění spousty evropských statistik, zejména pro Německo. Dozvíme se aktuální hodnoty německého exportu i importu za měsíc únor a také hodnoty obchodní bilance a běžného účtu platební bilance. U výše uvedených statistik se čeká drobný pokles, který však nenasvědčuje potenciálnímu většímu zhoršení situace nebo změnu orientace německé ekonomiky. Švýcarsko potvrdí odhad své aktuální nezaměstnanosti na hodnotě 2,9 %, což bude očekávané potvrzení stejné hodnoty jako v předchozím období. Mimoevropské trhy svou aktivitu zvýší v dalších dnech.

Úterý 10. 4. 2018

V úterý zveřejní několik statistik také Čína, u ní můžeme očekávat drobné navýšení Čínské centrální banky u hodnoty peněžní zásoby agregátu M2 na 8,9 %, tedy zvýšení o jednu desetinu procentního bodu. Taktéž zveřejněná statistika hodnoty nových půjček za měsíc březen se očekává ve vyšší hodnotě než za měsíc únor. Pro americký trh se tento den uveřejní mnoho statistik, například aktuální hodnoty indexu produkčních cen (PPI), u kterého pravděpodobně dojde k mírnému poklesu na 0,1 % za měsíc březen, avšak v meziročním srovnání dojde k nárůstu z 2,8 % na 2,9 %. Taktéž tento den dojde pro USA k tradičnímu úternímu zveřejnění týdenní změny zásob ropy. Z dalších zástupců Asijského kontinentu, kromě Číny, je možné jmenovat publikování roční i měsíční změny japonských strojních příkazů, tedy nově vzniklých výrobních zakázek a kontraktů japonského výrobního průmyslu u významných společností. U měsíční i roční statistiky se očekává pokles oproti předchozím hodnotám. Předpokládá se tedy oficiální potvrzení mírného snížení aktivity japonského průmyslu.

Středa 11. 4. 2018

Tento den dojde ke zveřejnění mnoha makroekonomických statistik pro Velkou Británii, za zmínku určitě stojí měsíční i roční změny průmyslové i výrobní produkce. Můžeme očekávat pokles těchto statistik, mimo hodnot měsíční výrobní produkce, která jako jediná vzrostla o 4 desetiny procentního bodu na 0,5 %. Pro Evropskou unii a zejména eurozónu bude tento den důležitý kvůli plánovanému projevu guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho. Pro USA očekáváme, tento den, aktuální hodnoty indexu spotřebitelských cen. Podobně jako u indexu produkčních cen, zveřejněných o den dříve, měsíční změna indexu spotřebitelských cen pro USA pravděpodobně poklesne, avšak u roční změny se očekává nárůst oproti předešlé hodnotě.

Čtvrtek 12. 4. 2018

Čtvrtý den v týdnu je pro Evropskou monetární unii důležitý z několika pohledů. Dojde ke schůzi rady ECB ohledně monetární politiky a také například se dozvíme hodnoty průmyslové produkce eurozóny. U obou těchto hodnot (měsíční i roční změna) se očekává nárůst. Svůj projev přednese také guvernér Německé národní banky Jens Wiedmann a guvernér Anglické národní banky Mark Carney. V USA dojde tento den k aktualizaci statistiky "Continuing Jobless Claims", tedy hodnoty jednotlivců, kteří pobírají podpory v nezaměstnanosti. Toto číslo se patrně mírně zvýší z původních 1,808 milionů o 26 tisíc. Dále lze jmenovat, jako makroekonomické statistiky USA uveřejněné tento den, indexy exportních i importních cen, u kterých se však neočekává výrazná změna oproti minulým hodnotám.

Pátek 13. 4. 2018

Poslední pracovní den v týdnu nám přinese pohled na Čínský zahraniční obchod, dozvíme se hodnoty exportu, importu i obchodní bilance. Německo představí svůj index spotřebitelských cen za měsíc březen, u kterého se očekává shodná hodnota jako v minulém měsíčním období. Svůj index spotřebitelských cen zveřejní také Španělsko a Evropská monetární unie tento den publikuje statistiky své obchodní bilance. Pro americký trh je tento den zajímavá hodnota "JOLTs Job Openings" za měsíc únor. Jedná se o množství volných pracovních pozic k poslednímu pracovnímu dni daného měsíce. Předpokládá se drobný pokles této statistiky na 6,22 milionů pozic.

The seal of the Federal Reserve

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688