TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.04.2018 14:36:38

Studenti se obuli do Babiše: Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním.


Kritiku ze strany středoškoláků a budoucích učitelů si vysloužila vláda Andreje Babiše, když před časem schválila zlevnění jízdného pro studenty a seniory. Především pak to, že sleva má být financována díky snižování výdajů jednotlivých ministerstev. Konkrétně u ministerstva školství jde o 400 milionů korun.

Až o 75 % levněji by už od 10. června měli jezdit ve vlacích a autobusech senioři, děti, žáci a studenti. Novinka vyjde na miliardy korun a škrtat se v rozpočtu muselo na mnoha místech. Největší část výdajů v jediné částce je 500 milionů z dávek, ministerstvo práce a sociálních věcí pak přijde ještě o 250 milionů.

 

Velkou ztrátu zažije i vzdělávání, školství, věda a výzkum, vyplývá to z tabulky, kterou zveřejnila vláda. Samotné ministerstvo školství přijde o 400 milionů, Akademie věd České republiky o 100 milionů, Technologická agentura o 216 milionů, Grantová agentura o 150 milionů, Ústav pro studium totalitních režimů o 5 milionů.

 

Mnoho lidí tak začalo protestovat, že zlevnění jízdenek bude na úkor platů učitelů nebo vzdělání. Právě to v otevřeném dopise kritizují iniciativa Otevřeno a Česká středoškolská unie. "Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním," napsali premiérovi a členům vlády středoškoláci a studenti učitelských oborů. Pod otevřený dopis nyní shánějí podpisy.

 

 

 

Podle místopředsedy iniciativy Otevřeno Daniela Pražáka jedná vláda v rozporu s vlastními prioritami. "V programovém prohlášení vláda vyzdvihuje školství jako jednu ze svých priorit, spolu s navýšením platů učitelů na 150 procent jejich stávající výše. Skutečnosti posledních dní v nás však vzbuzují pochybnosti o tom, zda se jedná o vážná slova, nebo pouze plané sliby," uvádí Pražák. Resort ministerstva školství je podle něj dramaticky podfinancovaný.

 

S tím ale Babiš nesouhlasí. Podle něj nedochází k omezení výdajů ministerstev, ale pouze o přesun nevyčerpaných peněz.
"Jde o úspory peněz, které ministerstva nebyla schopna utratit. To znamená, že se o tyto úspory nemůžou a logicky tedy ani nebudou snižovat platy učitelů," vysvětlil premiér.

 

Podle něj bylo o snižování výdajů jednotlivých ministerstev rozhodnuto na základě nečerpaných výdajů minulých let a schopnosti čerpání v tomto roce. "Po vládní analýze jsme našli k 1. 1. 2018 celkem 170 miliard korun, což jsou neutracené peníze z minulých rozpočtů a resorty je nejsou schopny utratit ani letos. Například na resortu školství šlo o částku 400 milionů korun," dodal Babiš.

 

 

To potvrdilo také samotné ministerstvo školství. "Snížení rozpočtu ministerstva školství v souvislosti se zavedením zlevněného jízdného se žádným způsobem nedotklo financí na regionální školství, tedy platů pedagogických či nepedagogických pracovníků nebo ostatních neinvestičních výdajů regionálního školství," napsalo ve vyjádření.

 

 

 

Téměř 300 milionů půjde z nedočerpaných prostředků na mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu. Zbývajících 100 milionů korun pak půjde na vrub investičnímu programu pro vysoké školy, kde i přes prodloužení termínu realizace v letošním roce opět nedojde k dočerpání plánované alokace ze strany vysokých škol. "Hrazení zlevněného jízdného se tedy nijak nepromítne do peněz pro školy a učitele," zopakovalo ministerstvo.

 

Jenže podle předsedkyně České středoškolské unie Lenky Štěpánové jsou jakékoli prostředky v současné situaci pro školství klíčové. "Jestliže se dají přesunout, což vláda dokladuje právě jejich odkloněním do slev na jízdné, nepovažujeme jediný důvod pro jejich neinvestování zpět do vzdělávání za relevantní. Naopak požadujeme, aby vláda našla cestu, jak peníze efektivně využít právě pro účely zvyšování kvality vzdělávání," uvedla.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688