TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  07.04.2018 10:25:49

Češi platí za tarify obří sumy. Úřad řekl, kdy by se to mělo změnit

Analýza Evropské komise ukázala, že Česká republika patří mezi země s nejdražšími mobilními službami. Podle Českého telekomunikačního úřadu by mohl pomoci příchod dalšího operátora, k tomu ale může dojít až s uvolněním kmitočtů v pásmu 700 MHz, ke kterému se má přistoupit v roce 2020.

Zpráva Evropské komise opět upozornila na dlouho probírané téma vysokých cen za mobilní služby, které jsou v České republice nabízeny. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se měla situace zlepšit s příchodem dalších operátorů.

 

"Co může pozitivně ovlivnit ceny, je příchod dalšího operátora. Aby se český trh mohl rozšířit o čtvrtého či dalšího operátora, což by nepochybně přispělo k rozhýbání soutěže, je třeba mít k dispozici kmitočty, na kterých by mohli operátoři spustit své sítě," vysvětlil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

 

Očekávané uvolnění televizního pásma 700 MHz pro mobilní sítě má přijít až do 30. června 2020, to ale ještě nutně neznamená, že na pásmu budou okamžitě moci začít fungovat mobilní služby. Do tohoto data má Česká republika připravit podmínky umožňující využívání pásma.

 

Nutná bude také aukce uvolněných kmitočtů. "Aukci takových kmitočtů ČTÚ připravuje tak, aby po uvolnění televizního pásma 700 MHz mohly být sítě stavěny bez zbytečného odkladu," uvedl Drtina.

 

 

 

ČTÚ na českém trhu nemá možnost přímo ovlivňovat maloobchodní trhy, reguluje pouze velkoobchodní a na nich k soutěžnímu selhání podle úřadu nedochází.

 

"Nelze však zastírat, že ceny mobilních služeb v ČR jsou skutečně vyšší než v některých dalších zemích. Proto ČTÚ loni přistoupil ke zpracování tříkriteriálního testu trhu mobilních dat jako nutného předpokladu pro možné budoucí uplatnění regulace," přiblížil další kroky ČTÚ Drtina.

 

Závěry testu podle Drtiny ukázaly na problém v segmentu domácností. Proběhla veřejná konzultace testu a úřad nyní čeká na vyjádření antimonopolního úřadu.

 

 

 

"ČTÚ tedy postupuje směrem k případnému uplatnění regulace, pokud na trhu datových služeb nedojde v cenách pro rezidentní zákazníky ke skutečně zásadnímu obratu k lepšímu," potvrdil Drtina.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688