Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.04.2018 17:29:27

Tesla se na povrchu třpytí, ale pod ním už je to horší

Akcie i dluhopisy společnosti Tesla si prošly znatelnou korekcí a podle Dana McCruma z FTAlphaville je načase zamyslet se nad jednou z hlavních investičních tezí týkajících se této firmy. Tedy nad tím, že existuje řada potenciálních zájemců o její koupi v případě, že se k tomu naskytne příležitost.

Na FTAlphaville již před třemi roky tuto tezi zpochybňovali s tím, že by bylo levnější vybudovat novou „Teslu“. Podle McCruma to platí dvojnásob, protože hodnota celé společnosti se od té doby znásobila. Tesla doposud dala na investice a výzkum a vývoj asi 12,5 miliardy dolarů, letos by k tomu měla přidat přibližně 5 miliard dolarů, takže celkem tyto výdaje dosáhnou asi 17 miliard dolarů. Její kapitalizace a hodnota dluhu dosahuje přibližně 51 miliard dolarů. To znamená, že kdyby někdo firmu i s jejími dluhy koupil, zaplatil by přibližně trojnásobek celkových investic. Navíc by pak na rozdíl od pouhých nových investic ve stejné hodnotě získal všechny zaměstnance a odborníky včetně Muska.

Jenže ostatní automobilky na nic nečekají. VW by měl podle očekávání v následujících letech investovat 53 miliard eur a měl by přijít na trh hned s několika výkonnými elektromobily. Jeho investiční program je největší v celém odvětví, ale velké výdaje plánují i jeho konkurenti. Ne všichni sice půjdou do elektromobility, ale je zřejmé, že technologický náskok Tesly se bude rychle snižovat. A s tím se bude vypařovat i iluze, která tvrdí, že by se vyplatilo koupit Teslu a dohnat tak náskok, který před ostatními automobilkami má.

Max Warburton z Bernstein Research navíc hovoří o provozních problémech Tesly, které jdou za hranici překážek, kterým čelí jiné automobilky při rozjíždění výroby nových modelů. Tesla se na svých výrobních linkách snaží využívat maximum robotů a na rozdíl od ostatních automobilek se snaží i o automatizaci finálních kroků montáže vozu. Zdá se, že právě tady naráží na problémy (stejně jako v oblasti sváření a montování baterií). Tesla by jistě ráda změnila fungování celého odvětví i v oblasti výroby, ale Warburton je skeptik. Poukazuje na to, že německá firma Grohmann, která Tesle automatizaci zajišťuje, je sice robotickým nadšencem, ale v poslední době poznává limity automatizace. A Japonci, kteří ve výrobní oblasti stále excelují, se dokonce vydali směrem k omezení automatizace.

Ukazuje se, že automatizace vykazuje negativní korelaci s kvalitou, je drahá a musí se s ní počkat až na chvíli, kdy jsou produkční procesy stabilizovány. Jinak jen násobí výrobní chyby. Podle některých názorů to potvrzuje i Tesla, která se vydala tou horší cestou. Její pokusy o originalitu ji zadlužily, a i když patří mezi výjimečné společnosti, o jejichž produkt je opravdu velký zájem, není schopna jej vyrábět včas a v potřebné kvalitě. Což jsou podle FTAlphaville pádné důvody, proč nevěřit investiční tezi založené na tom, že o Teslu se poperou konkurenční automobilky.

Zdroj: FTAlphaville

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688