Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  04.04.2018 13:29:53

ČBA: Bankovní statistika za únor ukázala obnovení růstu úvěrů


 

Bankovních úvěry po lednovém půstu opět začaly růst, ke konci letošního února dosáhl celkový objem úvěrůekonomice 5 427 mld. . 

Úvěrová dynamika souvisí především s poptávkou domácností, kde meziroční růst dosahuje bezmála 8 % a převyšuje meziroční růst podnikových úvěrů dvojnásobně.

  

Tři čtvrtiny úvěrů domácnostem souvisí s bydlením

V únoru úvěry českým domácnostem stouply meziměsíčně o 0,42 % na 1 542 mld. , kde již tradičně naprosto dominantní složku představují úvěry na bydlení, s meziměsíčním růstem o 0,5 % na 1160 mld. .  

V mezinárodním srovnání jsou české domácnosti nadále méně zadluženy, než je evropský průměr, a rekordní zaměstnanost spolu s velmi solidním růstem reálných mezd drží ukazatele zadluženosti k příjmům na příznivé hladině. To se promítá i do klesajícího podílu nevýkonných expozic, tedy úvěrů, kde mají dlužníci potíže se splácením, který se od léta 2013 snížil na polovinu a v únoru dosáhl 2,6 %.

Domácnosti jsou nadále optimistické, pokud jde o očekávaný vývoj příjmů i zaměstnanosti.

Úrokové sazby pro nové úvěry na bydlení stouply na 2,50 %, a vykazují tak mírně rostoucí tendenci; v případě hypoték sazby pošesté stouply – na 2,33 %. Tento vývoj souvisí s přizpůsobováním trhu na novou legislativu a změny v ekonomickém prostředí (zákon o spotřebitelském úvěru, zpřísnění doporučení pro hypotéky i meziroční přitvrzení měnové politiky ČNB).  

Naopak se zdá, že potenciální negativní dopad připravované změny insolvenčního zákona, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, prozatím nebyl do sazeb zakalkulován. Úrokové sazby u úvěrů na spotřebu nadále klesají (na 8,81 % p.a.), meziroční pokles představuje 0,84 procentního bodu. Tento příznivý trend se však může zastavit, pokud se nepodaří zakotvit ekonomicky racionální podmínky oddlužení a správně vyladit motivace jednotlivých aktérů – pak mohou úvěry pro část klientely podražit.

 

  

Zájem podnikové sféry o úvěry nadále spíše vlažný  

Navzdory očekáváním, že v letošním roce přispěje ke zvýšení úvěrové dynamiky vůči podnikové sféře rostoucí investiční aktivita a postupně lepší úroveň čerpání strukturálních fondůEU, je zatím poptávka po úvěrech poměrně laxní. Jednoznačným kladem je však nízký podíl „nevýkonných expozic“, který dále kontinuálně klesá a dosáhl 3,9 %. Mimochodem, objem korunových úvěrů nefinančním podnikům je podle statistik centrální banky se 723,5 miliardami ke konci letošního února téměř stejný, jako byl před dvaceti lety (!). Kvalita dnešního úvěrového portfolia je přitom nesrovnatelně vyšší a nesmíme zapomínat, že tehdejší český nominální HDP dosahoval zhruba 40 % současné úrovně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688