Redakce (Kurzy.cz)
Cestování  |  04.04.2018 10:40:02

Letištní autobus 119 bude od dubna navazovat na každé metro

Rada hlavního města Prahy schválila v úterý 27. března 2018 posílení provozu autobusové linky 119, která spojuje Letiště Václava Havla Praha se stanicí metra A Nádraží Veleslavín. Tuto linku využívá ze všech autobusových linek směřujících z letiště nejvíce cestujících. Od úterý 3. dubna 2018 bude její špičkový interval zkrácen na pouhé 3 minuty, bude tak nově navazovat na každé metro.

„Posílením autobusové linky 119 reagujeme na stále rostoucí počet přepravených cestujících – měsíčně autobus 119 odveze už téměř milion lidí. Dobrou zprávou také je, že v průběhu dubna zprovozní pražský Dopravní podnik dlouho očekávané eskalátory na Nádraží Veleslavín až na úroveň nástupišť autobusů,“ říká náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek.

„Linka 119 bude od dubna navazovat na každé metro, od rána do večera, ve všední dny i o víkendu. Tím chceme předejít nárazovému přetěžování autobusů, kdy se u jednoho spoje sejdou cestujících od dvou vlaků metra,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

„V letošním roce očekáváme na Letišti Václava Havla Praha nárůst až na 17 milionů odbavených cestujících za rok. Tím vznikne i potřeba větší kapacity pro dopravu z centra na letiště. Vítáme tedy krok ROPIDu a Dopravního podniku hl. města Prahy, díky kterému se posílí provoz autobusových linek s lepší návazností na metro,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Posílení autobusové linky 119 je dalším z řady kroků pro zlepšení podmínek dopravy lidí z ruzyňského letiště do centra metropole. Spuštění nových eskalátorů usnadní přestup lidem z metra na autobus zejména s objemnými zavazadly. Urychlení odbavení cestujících se v průběhu letošní sezony chystá také v prostoru zastávek obou letištních terminálů a Dopravní podnik hl. m. Prahy také připravuje pořízení nových velkokapacitních autobusů určených primárně pro linku 119.

Novinky v jízdním řádu linky 119:

  • s posíleným provozem začínáme o měsíc dříve než v loňském roce
  • nově bude provoz zajišťován 251 spoji v jednom směru během pracovního dne (o 30 spojů více než v letní sezóně 2017), linka 119 se tak stane autobusovou linkou s největším počtem spojů v PID
  • všechny spoje linky 119 jsou nově navázány na všechny spoje metra linky A od 5:00 do 0:30 (přestup mezi metrem a linkou 119 v zastávce Nádraží Veleslavín bude činit 3 minuty).
  • asi nejvýznamnější novinkou je to, že již nebudeme střídat letní a zimní JŘ. Provoz 251 spojů bude zabezpečován v průběhu celého roku tak, abychom garantovali návaznost na metro i v listopadu, prosinci, lednu, únoru a březnu.
  • mezi 5:00 a 5:30 ve směru NA letiště budou v provozu zdvojené spoje, u kterých vnímáme největší kapacitní problém (dle průzkumů až 126 cestujících na autobus + kufry).
  • počet vypravených kloubových autobusů se zvýší z loňských 15 na 17.
  • počet spojů, které projedou po komunikacích před terminály 1 a 2 během maximální hodiny bude 68 (linky AE, 100, 119, 191 a 319).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688