TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.04.2018 23:06:29

V ČSSD to vře. Neshodnou se na vládě, Hamáček i Zimola mlčí

V ČSSD je před mimořádným sjezdem napjatá situace. Mělo by se rozhodnout, za jakých podmínek bude strana ochotna vstoupit do koalice s hnutím ANO. O vypjaté náladě svědčí i to, že předseda Jan Hamáček ani jeho zástupce Jiří Zimola se nechtěli před sjezdem k vyjednávací taktice vyjadřovat.

Získat ministerstvo vnitra či financí je pro ČSSD podmínka, ze které její předseda nechce slevit. Byla by pak ochotna přimhouřit oči i nad trestním stíháním premiéra. Nabídku Andreje Babiše na čtyři jiná ministerstva přijmout nehodlá.

Jestli je tahle vyjednávací pozice ale tou poslední, o které budou sociální demokraté hlasovat o víkendu na mimořádném sjezdu, se ani Hamáček ani Zimola nechtěli vyjadřovat. "Pokud nezískáme alespoň vnitro, jsme připraveni veškerá jednání ukončit," uvedl pouze předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Někteří z oslovených členů ČSSD v krajích s přístupem Jana Hamáčka souhlasí, a byli by také ochotni vládnout s trestně stíhaným premiérem v demisi Andrejem Babišem, s příslibem resortu vnitra nebo financí.

"Pokud by neměl být naplněn požadavek sjezdu, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný ministr či premiér, tak v té chvíli ale musí být jasné záruky toho, že budou všechna řízení nezávislá a to je logické přes tato dvě ministerstva," shoduje se s vedením pardubický hejtman Martin Netolický.

"Co se týče trestně stíhaného premiéra a případného ministerstva vnitra nebo financí, tak musím říct, že to se nedá vytrhnout, to je celý komplex našich požadavků a já věřím, že to pánové dobře vyjednají," uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

"Ti, kdo sedí na vnitru nebo financích, mají vliv na některé otázky, na které by už tak velký vliv mít neměli. Nejčistší řešení je, kdyby ten, kdo je trestně stíhán, na určitou dobu ve vládě nebyl a ta věc se vyřešila," myslí si zase zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna.

Názorově ale ČSSD není jednotná, někteří z jejích členů se k této taktice šéfa strany nechtěli blíže vyjadřovat, nebo se vstupem do vlády s hnutím ANO vůbec nesouhlasí.

"Předseda a místopředseda dostali na sjezdu mandát k vyjednávání o vládě a výsledek nám sdělí v sobotu na jeho pokračování," odmítl situaci komentovat předseda ČSSD ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín. "Nerad bych jim to vyjednávání pokazil, ale já nejsem zastánce této koalice a nikdy jsem nebyl," nechal se zase slyšet předseda senátorského klubu Petr Vícha.

Předseda a místopředseda strany Jan Hamáček a Jiří Zimola zamíří ještě před sjezdem na Pražský hrad. Ve středu v 11 hodin dopoledne se sejdou s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním prodiskutovali průběh jednání s hnutím ANO.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688