TNBiz (TN.cz)
Práce  |  03.04.2018 23:06:45

Ministr chce přidat zdravotníkům. Ale jen tam, kde chybí personál

Platy v nemocnicích by se neměly zvyšovat plošně, ale především na pozicích, kde je nedostatek personálu. Tak by se podle ministra zdravotnictví v demisi mohl vyřešit nedostatek lékařů nebo zdravotních sester. Nemocnice se ale obávají, že to může vyvolat spory mezi jednotlivými odděleními.

V pokojích netknuté postele, vyšetřovny bez lékařů a prázdné chodby. Tak nyní vypadají tři oddělení mělnické nemocnice. Chirurgie, ortopedie a interna jsou oblastmi, kde lékaři nechtějí sloužit. Vadí jim výše platu a práce přesčas.

32 lékařů z 90 tu proto skončilo s pohotovostními službami, a tak by například v noci neměl kdo sloužit. Proto oddělení raději zavřely. "Z toho důvodu není možné, abychom v následujících 14 dnech počínaje včerejškem pokryli provoz tak, aby měl pacient k dispozici všechny služby," sdělila mluvčí mělnické nemocnice Linda Šefčíková.

Za dva týdny se lékaři budou muset vrátit, nemocnice jim to podle zákona nařídí. Ovšem v Česku jsou desítky nemocnic, kde je provoz omezen celoročně, a to kvůli nedostatku zdravotních sester.

"Lékaři nám téměř nechybí. U zdravotních sester je to horší, tam je to v řádu desítek. Z tohoto důvodu máme uzavřená některá lůžka, především na internách, na chirurgii i kardiochirurgii, dohromady asi 50 lůžek," potvrdil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

V českých nemocnicích chybí téměř 1000 lékařů a 3000 zdravotních sester. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha by pomohlo, pokud by se platy zvyšovaly především na těch pozicích, které se nedaří obsadit.

"Někde chybí sestry, někde chybí lékaři. Chceme, aby se nemocnice v rámci odměňování cíleně věnovaly právě těm profesím, které chybí," vysvětlil ministr, který teď chce prosadit, aby zdravotní pojišťovny platily nemocnicím víc a právě z nich by se podle něj mohly zvyšovat platy.

Pojišťovny se tomu podle Vojtěcha nebrání. "Aktuálně až do června budou probíhat jednání mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými poskytovali. Uvidíme, jak budou ty jednotlivé dohody vypadat z hlediska úhrad a na podzim budeme řešit, jak k tomu přistoupit," doplnil ministr.

Jak nemocnice peníze rozdělí a komu případně zvýší platy, ovšem ministerstvo nemůže ovlivnit. "To je odpovědnost jednotlivých managementů nemocnic," připustil Vojtěch. Podle něj je ale na druhou stranu zákonnou povinností nemocnic zajistit dostatek personálu.

Lékařského personálu je sice málo, přesto se prý situace zlepšuje. Například v nemocnici v Karlových Varech, kde ještě loni kvůli nízkým platům chybělo více než sto zdravotních sester, se jejich další úbytek podařilo zastavit. Střední zdravotnický personál dostal 10 procent navíc, a sestry tak mají průměrně 40 tisíc korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688