STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  03.04.2018 10:45:06

Makroekonomické události tohoto týdne (2. – 6. 4. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Přestože byly zejména evropské trhy poznamenány velikonočními prázdninami, přinese tento týden několik zajímavých makroekonomických ukazatelů a spoustu užitečných statistik. Dozvíme se, jak je na tom německá ekonomika z pohledu průmyslových zakázek, jak se vyvíjí eurozóna a její index spotřebitelských cen, dozvíme se rozdíl hodnot mezi evropskou jádrovou oblastí a periferií nebo například jak je na tom zaměstnanost a hodinová mzda v USA.

Pondělí 2. 4. 2018

Z důvodu Velikonočního pondělí byla na většině evropských trzích omezená aktivita. Za zmínku stálo například zveřejnění hodnoty amerického PMI indexu výroby. Tento měsíčně aktualizovaný index je zpracován na základě průzkumu napříč přibližně 400 průmyslovými společnostmi. Indikátory, vstupující do výpočtu indexu jsou například velikost výstupu, nově zadané výroby, stav zásob, zaměstnanost nebo cenová hladina. Čím vyšší tento výsledný index je, tím je vyšší výkon ekonomiky. U tohoto ukazatele je ideální stav v podobě udržitelného a pravidelného růstu. Vysoký skokový nárůst je zpravidla doprovázen zvýšením cenové hladiny a následnou inflací, na takovéto velké změny je akciový trh velmi citlivý a preferuje méně rychlý, ale stabilní růst.

Úterý 3. 4. 2018

Na úterý je naplánováno, podobně jako v USA o den dříve, zveřejnění PMI indexu výroby pro eurozónu, ale i jednotlivé státy jako například Německo, Španělsko, Itálii, Francii nebo Velkou Británii. U většiny zemí se očekává stagnace nebo menší pokles, pro eurozónu jako celek se očekává hodnota shodné velikosti indexu jako předchozí měsíc a to 56,6 bodů. Mezi další zajímavé události tohoto dne lze jmenovat vyhlášení úrokové míry Australské národní banky, kde je předpoklad, že ke změně úrokových sazeb nedojde a zůstanou na hodnotě 1,5 %. Pro USA je na tento den naplánováno zveřejnění týdenní změny stavu zásob ropy.

Středa 4. 4. 2018

Významnou událostí tohoto dne bude zveřejnění předběžné roční změny indexu spotřebitelských cen pro země eurozóny za měsíc březen. Index reflektuje změnu cen zboží a služeb a na základě tohoto indexu se následně vypočítá inflace, pro eurozónu jako celek se očekává nárůst z aktuálních 1,1 % o tři desetiny procentního bodu na 1,4 %. Pro jádrovou oblast eurozóny se však očekává pokles hodnoty indexu spotřebitelských cen z jednoho procenta na 0,9 %. Z tohoto lze usoudit, že pro jádrové země eurozóny je aktuálně nastavená politika ECB příliš restriktivní než pro země na periferii Evropské unie. Bude zajímavé sledovat, zda-li tento vývoj bude pokračovat i v následujících obdobích a zda-li na něj bude ECB reagovat, aby se více posunula ke svému inflačnímu cíli, který se blíží 2% inflaci. Dále za zmínku rozhodně stojí kupříkladu zveřejnění měsíční změny ADP zaměstnanosti v USA. ADP je zkratka společnosti Automatic Data Procesing a jí zveřejňované hodnoty odrážejí změnu zaměstnanosti na pracovním trhu v USA. Předpokládá se hodnota 205 tisíc, tedy že oproti minulému měsíci je obsazeno o 205 tisíc pracovních míst více než v měsíci předchozím.

Čtvrtek 5. 4. 2018

Čtvrtek by měl být pozitivní pro Německou ekonomiku. Dle předpokladu tento den dojde k zveřejnění hodnoty nových zakázek německého průmyslu, vyrábějícího zboží krátkodobé i dlouhodobé spotřeby a mělo by dojít k nárůstu indexu ze záporných hodnot na kladných 1,6 %, tedy k nárůstu objemu zakázek. Další události tohoto dne jsou zveřejnění indexu spotřebitelských cen pro Švýcarsko nebo zpráva Evropské centrální banky o stavu monetární politiky, která může potenciálně velmi ovlivnit směřování evropského trhu.

Ve čtvrtek jsou státní svátky v Číně a Hong Kongu, z tohoto důvodu pro tyto země nejsou naplánované publikace makroekonomických statistik.

Pátek 6. 4. 2018

Pátek pravděpodobně přinese pro Německou ekonomiku opět pozitivum, tentokrát v podobě nárůstu indexu průmyslové produkce. Tento index měří produkci německých továren i dolů. Díky tomuto indexu, který je očištěn o vlivy inflace, lze získat představu o zdraví ekonomiky. Pro USA je tento pátek důležitý z pohledu statistiky amerického ministerstva práce ohledně nově vytvořených pracovních pozic v nezemědělských odvětvích ekonomiky. Tento ukazatel měří počet nově vzniklých pracovních míst od posledního měsíce, je velmi citlivý na rozhodnutí monetární politiky centrální banky a může sloužit jako indikátor stavu ekonomiky. Očekává se zveřejnění této statistiky v hodnotě 198 tisíc nových pracovních míst. Jedná se o pokles o více než 100 tisíc pracovních míst oproti minulému měsíci, ale i tato hodnota je pozitivním odrazem výkonu americké ekonomiky. Další zajímavou událostí pátku je uveřejnění průměrné hodinové mzdy pro USA. Oproti březnu loňského roku došlo k nárůstu této průměrné hodinové mzdy aktuálně o 2,6 %, přičemž očekává se další nárůst o jednu desetinu procentního bodu na 2,7 %.

Markets

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688