Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2018 09:19:00

Rozbřesk: Trhy startují nový kvartál na vlně pesimismu, je čeho se bát?


Velikonoce poslaly globální trhy na vlnu pesimismu. V pondělí americké akcie ztratily znovu více než 2 % a jsou již přibližně 10 % pod svými lednovými maximy. Start do nového kvartálu tedy nevypadá na první pohled vůbec dobře.
 
A to přitom z reálné ekonomiky nejen v USA chodí dál velice dobrá čísla potvrzující pokračující silné oživení. Americké HDP za čtvrtý kvartál bylo ostatně revidováno v uplynulém týdnu vzhůru na 2,9 %. Sami dál věříme, že aktuální výprodeje nejsou signálem blížící se krize, ale spíše dočasnou korekcí. Pro trhy ovšem nemusí být úplně jednoduché rychle se postavit na nohy a znovu začít růst. Z čeho mají tedy investoři v tuto chvíli strach?

Přirozeně se nabízí obava z toho, že dobré časy, které zažíváme, se blíží s utahováním měnové politiky ke svému konci. To je sice možné, ale zatím k tomu nemáme v ruce příliš silné argumenty.Stejně tak strach z globální obchodní války živený Donaldem Trumpem sice není rozumné podceňovat, ovšem zatím to nevypadá na brzdu, která by v nejbližších kvartálech měla zastavit vlak dobře rozjeté globální ekonomiky. Větší obavy budí v tuto chvíli specifické problémy řady technologických titulů - ochrana dat ve Facebooku, bezpečnost v Tesle a útoky prezidenta Trumpa na Amazon. Ty nastartovaly strach z nárůstu regulace v technologickém sektoru, a tato obava ze stolu asi v nejbližší době jen tak nezmizí.

Přes všechny výše zmíněné obavy však považujeme poslední výprodeje na amerických trzích především jako relativně zdravý proces návratu větší opatrnosti a strachu z “neznámého”. Na něco podobného jsme ostatně čekali po celý rok 2017, kdy jako by se investoři přestali umět bát. Dostáváme se ovšem do vod, kdy bezrizikové výnosy již nejsou přisáté na nule (dvouletý americký výnos je na 2,3 %) a půjdou výš. I proto budou investoři víc a víc hledět na rizika a budou se snažit z košíku vybírat jenom skutečně “červená jablíčka”.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna přes nárůst napětí na globálních trzích před Velikonocemi zpevnila. I když ČNB poslala na trhy po zasedání řadu holubičích signálů, koruně se mohla líbit jasná zmínka guvernéra Rusnoka o tom, že v případě slabších výkonů české měny, půjdou sazby nahoru rychleji. Tento týden očekáváme další silná čísla z maloobchodu a průmyslu, pro korunu však bude důležitější až březnová inflace, která je na programu příští týden.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se včera ocitl pod lehkým tlakem, k čemuž mu dopomohl mimo jiné výsledek indexu podnikatelské nálady ISM, resp. především jeho cenový subindex. Ten vylétl na hodnotu 78,2 bodu, což indikuje, že cenové tlaky v ekonomice USA zesilují. Neboli že utahování šroubů ze strany Fedu bude pokračovat (což je samozřejmě pro dolar krátkodobě dobře).

Dnes jsou na pořadu dne spíše data druhé kategorie, přičemž z pohledu globálního inflačního vývoje bude zajímavý zítřek, kdy bude zveřejněna inflace v eurozóně. Eurodolar však bude vyhlížet i páteční data z amerického trhu práce - především pak mzdy.

Ropa
Tlumená tržní aktivita na velikonoční pondělí přinesla pokles cen ropy pod hranici 68 USD/barel. Za propadem stojí mix medvědích zpráv – na jedné straně nárůst produkce v Rusku za minulý měsíc (na 10,97 mil. barelů denně, nejvíce za posledních 11 měsíců a lehce nad rámec vymezené kvóty OPEC+), na druhé straně spekulace o nižších cenách, které má od května začít Saúdská Arábie účtovat asijským zemím za svou ropu. Cenám pak jistě nepřidala ani reakce Číny, která uvalila cla až 25 % na vybrané zboží z USA, což nadále vyvolává obavy z vývoje globálního obchodu.

V pozadí pro tentokrát zůstala čísla z USA. Tam poprvé po třech týdnech došlo k poklesu aktivity producentů, kteří snížili počet aktivních vrtných souprav o 7, celkem na 797. Samotná produkce vzrostla ve Spojených státech za leden o zanedbatelných 6 tis. barelů denně, celkem na 9,96 mil. barelů denně. Výraznější nárůst znemožnilo především mrazivé počasí v hlavních oblastech břidlicové těžby, díky čemuž tak produkce zaostává za maximem z listopadu 2017.

Akcie
Hlavní americké trhy včera zavřely ve ztrátě. Index Dow Jones odevzdal 1,91 %. Obdobně zavřel také index S&P 500, který odevzdal 2,24 % a ve ztrátě skončil i technologický index Nasdaq. Ten se propadl do ztráty 2,74 %.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688