Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2018 07:09:07

Velký plán, jak na poslední chvíli zastavit brexit


Podle Charlieho Coopera z Politica se ve Velké Británii schyluje k poslednímu velkému pokusu o zastavení brexitu. Nacházíme se asi rok od chvíle, kdy by tato země měla oficiálně odejít z EU a organizace Best for Britain se snaží získat armádu dobrovolníků a vycvičit je v taktice, která by měla odchod z Unie zastavit.
 
Nová taktika je podle Politica na míle vzdálená tomu, o co se odpůrci brexitu pokoušeli před hlasováním o něm. Podle nové filozofie působí doposud používané argumenty a mávání s vlajkou EU na řadu lidí spíše negativně. Včetně těch, kteří nejsou nijak přesvědčenými zastánci brexitu. A právě na ně se chce Best for Britain zaměřit zejména.

Většina debat o brexitu se podle zkušeností dříve či později stočí k tématům, jako je identita a imigrace. Best for Britain se po vzoru amerických politiků chce prostřednictvím vyškolených dobrovolníků vydat přímo k lidem a přesvědčit je, že je třeba nového hlasování a v něm je lepší brexit odmítnout. Školení probíhá ve stylu „jak přesvědčit ty, kteří s vámi nesouhlasí“ a dobrovolníci se mimo jiné učí upustit od svého rozhořčení z brexitu a namísto toho naslouchat jeho zastáncům a pokoušet se změnit jejich postoj. Školitel například dobrovolníkům vysvětluje, že pokud oni cítí evropskou identitu a někdo jiný ne, nemohou tvrdit, že jejich pocit má větší relevanci.

Je také zřejmé, že pokud zastánci brexitu vidí vlajku EU, nechtějí se s těmi, kteří ji nesou, ani bavit. A školitelé varují také před šířením článků typu „my jsme vám to říkali po Facebooku a jiných sociálních sítích“. I takový postup je totiž spíše kontraproduktivní. Dobrovolníci jsou ale školení i k tomu, aby jednali se svými zástupci v parlamentu a snažili se je přesvědčit o svém postoji. V neposlední řadě pak mají spolupracovat také s místními médii.

Best for Britain se dostala do popředí zájmu poté, co Daily Telegraph v nepřátelsky naladěném článku informoval o tom, že organizace dostala finanční podporu od George Sorose. Tento týden začala billboardová kampaň zaměřená zejména na slabé zastánce brexitu, která by měla cílit až na 7 milionů lidí. Mezi další organizace pokoušející se zvrátit brexit patří například InFacts, the European Movement, Scientists for EU, Healthier In či Britain for Europe. Ty začínají navzájem spolupracovat a jejich cílem se stává veřejné hlasování o konečné dohodě o brexitu. Ještě před několika měsíci přitom byly podle Politica cíle jednotlivých subjektů značně rozdílné.

Jedním z dobrovolníků pracujících pro Best for Britain je Chevan Ilangaratne, který říká: „Nechci říct další generaci, že jsem jen tak seděl a díval se na to, jak moje země padá z útesu a poškozuje sama sebe ekonomicky, společensky i kulturně.“ Podle něj by nová kampaň měla stát na hledání společné řeči. Příkladem jsou obavy z nedostatku bydlení, které sdílí jak zastánci, tak odpůrci brexitu. Ti první se ale často domnívají, že příčinou jsou migranti a tudíž je vhodné hovořit o tom, že problém spočívá spíše v nedostatku nových domů a bytů, který odchod z EU vůbec neřeší.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688