TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  02.04.2018 23:03:18

Před rokem propustila OKD stovky lidí, teď shání nové za 60 tisíc


Před rokem těžební společnost OKD propouštěla stovky horníků z dolu Paskov. Teď do jiných dolů nabírá zaměstnance nové. Jenže to není proto, že by se těžilo víc. Firma jen nahrazuje pracovníky, kteří se rozhodli skončit z vlastní vůle nebo odcházejí do důchodu. Těm, kteří chtějí fárat, nabízí náborový příspěvek až 60 tisíc korun.

Horníkům na dole Paskov skončila přesně před rokem poslední směna. Důl těžební společnost uzavřela kvůli milionovým ztrátám, skončit muselo na tisíc zaměstnanců. Někteří šli do fabrik nebo se přeškolili, třeba i na IT specialisty.

 

Jenže neuteklo ani pár měsíců a zaměstnanci začali docházet. OKD tak připravilo náborovou kampaň, kterou využilo zatím 220 lidí. "Není to dáno tím, že bychom rostli a potřebovali zvyšovat stavy. Snažíme se udržovat stávající potřebné počty zaměstnanců. Nahrazujeme tím jejich přirozené odchody," uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková v podnikovém časopise.

 

Letos chce ale černouhelná OKD, aby zaplnila mezery, přijmout dalších až 340 zaměstnanců. OKD hledá hlavně profese horník-rubač a horník-razič. Navýšila i náborový příspěvek - u zmíněných profesí na 60 tisíc, u ostatních 40 tisíc.

 

I ten, kdo nového kolegu doporučí získá odměnu. Za jednoho nového zaměstnance vyplácí OKD 5 tisíc, za dva 15 a když horník sežene 3 nové kolegy do měsíce, dostane za každého 10 tisíc, tedy celkem 30 tisíc.

 

 

 

Podmínkou však je, že noví horníci zůstanou v podniku i po zkušební době a splní nastavené firemní podmínky. "Ukázalo se, že doporučení funguje nejlépe. Počítáme s tím, že odměna za získání více nových kolegů v jednom kalendářním měsíci progresivně poroste," doplnila Naňáková.

 

Firma se dokonce snaží, aby současní zaměstnanci přešli na rubání za příspěvek 20 tisíc. Nově příchozí ale zřejmě dlouhá kariéra horníka nečeká, poslední důl by měl na Karvinsku skončit v roce 2023. Ovšem i to můžou ovlivnit dramatické změny ceny uhlí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

04.04. 11:24  Titulek (r.m.)
03.04. 06:54  Titulek (PetrK)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688