Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2018 20:23:09

Od vinic po zemědělskou půdu. Čeho se obávají francouzští farmáři?

Mezinárodní zemědělský salon ve Francii nedávno navštívilo více než 670 tisíc lidí. Jedním z nich byl i prezident Emmanuel Macron, který tam hned první den veletrhu strávil 12 hodin, což je prezidentský rekord. Jeho pobyt mu mohl připadat ještě delší. Před začátkem show zablokovali zemědělci francouzské dálnice na protest proti jednáním mezi Evropskou unií a jihoamerickým obchodním blokem Mercosur. Ta by totiž mohla znamenat více dovozů hovězího do Francie a snížení dotací znevýhodněným farmám. Macron nepřívětivé uvítání ustál. Nicméně francouzští farmáři mají už další cíl. Proč se tolik obávají Číny?

Čína je na francouzském venkově v posledních deseti letech čím dál víc vidět. Až donedávna byla nejmarkantnější v Bordeaux. Čínští kupci tam vyrazili do vinic ve snaze uhasit touhu jejich domoviny po „grand cru“. Vlastní tu už asi 2 % místních vinic. Ale loni se ukázalo, že čínský miliardář Kche-čchin Chu nakupil více než 2 500 hektarů orné půdy ve dvou regionech známých svou produkcí obilí. Zemědělské odbory tyto transakce zkritizovaly jako tajné zábory půdy. Jsou naštvaní z využívání kliček ve francouzském právu, které za normálních okolností vyžaduje, aby velké nákupy zemědělské půdy musel schválit státní úřad. Chu získal téměř veškerý podíl, až na malou část těchto aktiv, bez schválení vládou. A to díky výjimce, která platí, pokud holdingová společnost není koupena v plném rozsahu.

Výjimku už využili dříve britští a holandští kupci, kteří ve Francii vlastní mnohem více půdy než Číňané. To, čeho se ale místní pěstitelé doopravdy bojí, jsou hluboké kapsy Číňanů. Myslí si, že Chu si najde způsob, jak pravidla obejít. Producenti obilí ve Francii musí totiž svou produkci prodat státem pověřeným obchodníkům, kteří by měli přímý vývoz znesnadnit. Vypadá to ale, že miliardář má opravdu plán: spojil se s největším francouzským družstvem Axareal, aby zjistil, jak mouku do Číny vyvážet. Chu říká, že jen využívá obrovské příležitosti k obchodu, když jeho zemi začaly chutnat bagety. Ale místní mají podezření, že si chce Čína na úkor Francie zajistit potravinovou bezpečnost.

Francouzští farmáři chtějí více transparentnosti ohledně transakcí s půdou a lepší státní kontrolu. Zdá se, že je Macron vyslyšel: „Nemůžeme dovolit, aby cizí mocnosti kupovali hektary půdy, aniž bychom znali cíl těchto nákupů,“ řekl v únoru. Od té doby slíbil, že jako součást důkladného přepracování zákona o zemědělské půdě přehodnotí roli agentury Safer zodpovědné za regulatorní transakce. Navržená reforma se ale neočekává před koncem příštího roku. Navíc ožehavá povaha této debaty naznačuje, že budou potřeba obtížné kompromisy. Navzdory protestům zemědělců je prezident tlačen se jistému tvrdému zásahu vyhnout. Po své lednové návštěvě Pekingu začíná Francie po zrušení sedmnáctiletého zákazu opět dovážet hovězí do Číny. A jak napětí o formách obchodu celosvětově roste, bude se chtít Macron zemědělským sporům nejspíš vyhnout.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688