Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.03.2018 12:43:52

Má zdravotnictví problémy? Počkejte, až dorazí Amazon

Amazon se zatím v americkém systému zdravotní péče spíše jen rozkoukává, ale podle Maxe Nisena z Bloomberg Gadfly v něm již vyvolal velké změny. „Pouhá hrozba toho, že se onlinový gigant pustí do sektoru zdravotní péče, donutila společnosti CVS Health a Express Scripts Holding spojit síly s pojišťovnami Aetna a Cigna,“ píše Nisen. A dodává, že tím se celý systém „dostane pod kontrolu menšího počtu společností“. Ty sice tvrdí, že přinesou snížení nákladů pro spotřebitele, ale realita „tak růžová nebude“.

Hodnota Amazonu se pohybuje kolem 200 miliard dolarů, a to je víc, než má pět největších amerických pojišťoven a tři největší lékárenské řetězce dohromady. Jak bylo uvedeno, již brzy dojde k jejich konsolidaci. Ta začala už před časem, ale Amazon ji nyní urychluje. Je známý využíváním moderních technologií, dlouhodobým investičním horizontem a neutuchajícím hladem po nových akvizicích. Je také schopen tolerovat nízké rizikové marže a jakákoliv jeho zmínka o penetraci zdravotní péče tak firmy v tomto sektoru přirozeně značně znervózní. A zejména ty, které fungují jako prostředníci mezi významnými články řetězců.

Nisen poukazuje na to, že pokud skutečně dojde ke zmíněné konsolidaci, budou pouhé tři firmy zajišťovat pojištění pro 90 milionů Američanů, zpracovávat 3,5 miliardy receptů a generovat 500 miliard dolarů tržeb. Již nyní se na trhu pohybuje UnitedHealth se širokou škálou aktivit, k ní se přidají CVS a Aetna, které „získají nevídaně významnou roli v životech pacientů“. „Fúze a akvizice mohou navíc pokračovat. Příliš osamocené se zdají být společnosti Anthem a Humana, konkurence tlačí na While Walgreens Boots Alliance,“ píše Nisen.

Výrobci léčiv budou při jednání se vznikajícími giganty v nevýhodné pozici a to samé platí o jejich přímé konkurenci. Aetna a CVS mohou například tlačit pacienty, aby se stali klienty jejich vlastních klinik. Fúzující firmy sice tvrdí, že dojde k výraznému snížení nákladů, ze kterého bude těžit spotřebitel, jenže méně konkurence znamená vyšší vyjednávací sílu nově vznikajících subjektů, a to je spíše receptem na monopolistické chování. Fúze navíc zvýší zadlužení a firmy budou muset přesvědčit investory, že transakce byla výhodná.

Pokud by došlo ke snížení počtu společností, které v systému fungují jako prostředníci, k poklesu nákladů by teoreticky dojít mohlo. Nově vznikající giganti by navíc měli být schopni tlačit na ceny léků kupovaných od farmaceutických firem, „ale byla by to velká výjimka od zaběhnuté kapitalistické praxe, kdyby se tyto konglomeráty nesnažily hlavně o vydělávání peněz pro akcionáře,“ píše Nisen. Amazon a jeho partneři již nějaký čas hovoří o vytvoření lepšího systému zdravotní péče. Jejich snaha má ale nezamýšlené důsledky, které mohou na pacienty dolehnout negativně.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688