Top potraviny skrývající nejvíc vitaminů a minerálů: Levné, exotické, i ty, které končí v odpadu
Zdravý životní styl řídí i váš život? Pak musíte poznat ty potraviny, které našemu tělu dodávají nejvíce prospěšných látek.
Jahody dozrávající bez slunce, ovoce sklízené ještě zelené, nebo namísto v hlíně pěstované v substrátu. Není divu, že tradiční zdroje vitaminů a minerálů, na které nedaly dopustit naše babičky, už nejsou, co bývaly.
Trpělivost došla i vědcům z Koreji, kteří prozkoumali stovky potravin a podívali se na jejich složení i přínosnost pro náš organismus. A vybrali sto top potravin, které bychom měli pravidelně jíst.
Potraviny byly seřazeny podle živin, které tělu dodávají, obsahu minerálů a vitamínů. Překvapivá je především první desítka.
První místo v TOP 10 zastávají mandle, které jsou bohaté na vitamin B1, B6 a E. Dále mandle obsahují hořčík, železo, draslík a jsou zdrojem fosforu a vápníku. Mohou napomáhat při cukrovce a snižovat vznik kardiovaskulárního onemocnění.
Na druhém místě se nachází exotické ovoce Čerimoja, které chutí připomíná banány, jahody, ale také karamel. Konzumovat lze dužinu Čerimoji a dále ji využít v kuchyni do ovocných salátů, nebo nápojů. Semena Čerimoji však můžou být ve větším množství jedovatá.
V první desítce lze také najít i ryby, a to platýse, chňapala a okouníka. Platýs je pro nás známější rybou, nachází se i v evropských vodách. Co se týče chňapala, jeho výskyt je spíše v Atlantském oceánu a Mexickém zálivu. Maso chňapala je spíše sušší, za to obsahuje málo kostí. Okouník je původem z Islandu a žije převážně v Severním Atlantiku.
Nemůže samozřejmě chybět ani semínka chia, dýňová, zelenina. Do seznamu se probojovala sladká brambora, která obsahuje vitamin A, B, vlákninu a železo. Dále následují fíky, zázvor nebo dýně. Překvapivě zde najdeme i nať červené řepy, kterou možná dosud vyhazujete jako odpad. Přitom se dá v kuchyni využít podobně jako listy špenátu. Zkuste ji například jen zlehka podusit na oleji a česneku, je to lahůdka, navíc nabitá zdravím.
Korejští vědci pro nás možná překvapivě na osmé místo zařadili vepřové sádlo. I když řada lidí může označovat sádlo za nezdravé, podle vědců tomu tak není. Sádlo je sice velmi kalorické a tvořené převážně z tuků, ale také obsahuje minerály a vitamin B. Vepřové sádlo je také podle vědců zdravější, než například hovězí, nebo jehněčí. Sádlo by se však mělo konzumovat v menší míře, jako je tomu u ostatních tuků.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Politika a události:
Přečtěte si také:
Prezentace
18.04.2024 Daňové přiznání lidem provětralo peněženky....
15.04.2024 Kam půjdou úrokové sazby? Aktuální přehled...
15.04.2024 Zabouchnuté dveře vyřeší zámečník od pojišťovny...
Okénko investora
Mgr. Timur Barotov, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Michal Brothánek, AVANT IS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Ali Daylami, BITmarkets
Bitcoin stanovil nové historické maximum – Je už na nákup pozdě?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz