Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.03.2018 11:53:50

Finanční bouře nejlépe indikuje klid, který před nimi nastává

Z důvěryhodného a včasného indikátoru přicházející krize by se zřejmě radovali jak investoři, tak politici i centrální bankéři. Za takový indikátor je někdy vydáván prudký růst volatility na trzích, ovšem ekonomové Jon Danielsson, Marcela Valenzuela a Ilknur Zer v nové studii zveřejněné na stránkách VoxEU jsou jiného názoru. Tvrdí, že ve chvíli, kdy se volatilita prudce zvedne, je již pozdě a krize jede na plné obrátky. Za dobrý a hlavně včasný indikátor přicházejících problémů považují naopak období, kdy se volatilita nachází nezvykle nízko.

Zmínění ekonomové poukazují na to, že již Keynes a Hayek hovořili o vazbě mezi vnímaným rizikem na trzích a chováním investorů. Nejlépe jej ale vystihl Minsky ve své hypotéze zabývající se nestabilitou finančního systému. Ten poukazoval na to, že během období klidu a nízkého rizika dochází u investorů k posunu k příliš rizikovým investicím, které mohou následně vyvolávat krize. Krátce řečeno můžeme tvrdit, že „stabilita vyvolává nestabilitu“. Některé nové studie tuto tezi potvrzují a základní mechanismus vystihuje následující schéma. V něm období klidu a nízké volatility zvyšuje chuť k riziku, která vede jednak k růstu zadlužení a také ke zvýšení podílu rizikových úvěrů. Následně se zvyšuje počet defaultů, což vyvolává bankovní krizi a volatilita v celém systému prudce stoupá:

Z uvedeného ale nelze vyvozovat, že každé období nízké volatility je předehrou ke krizi. Danielsson a jeho kolegové tvrdí, že důležitý je vývoj relativně k trendu – nutné je tedy sledovat, zda je volatilita mimořádně nízko či naopak vysoko relativně k jejímu dlouhodobějšímu vývoji. V takovém případě představuje nízká volatilita dobrý indikátor nadcházející krize. „Ekonomický dopad je nejsilnější v případě, kdy ekonomika zůstane v prostředí nízké volatility po dobu pěti let. Pak platí, že 1% pokles volatility pod trend znamená 1,01% růst pravděpodobnosti recese,“ tvrdí ekonomové. A empiricky se podle nich potvrzuje i sled událostí znázorněný ve výše uvedeném schématu.

Bývalá šéfka Fedu Janet Yellenová v roce 2014 uvedla: „Volatilita na trzích leží na nízkých úrovních a to ve mně vyvolává obavy, protože tento stav může vést k příliš rizikovému chování.“ Je tedy zřejmé, že centrální bankéři jsou si vztahu mezi nízkou volatilitou a krizemi vědomi. Pokud naopak za příčinu krize vnímáme vysokou volatilitu, jde o chybu, protože ta znamená pouhý důsledek a ne příčinu krize. Tu nejlépe vystihuje ono rčení: „Stabilita vyvolává nestabilitu.“

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.06.2008Forex: Odpolední seance na FX – klid před bouří? X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
05.03.2008Na eurodolarovém trhu klid před bouří Ing Christian Kaifer (Cogitum)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688