Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  29.03.2018 09:09:17

Čeká nás zřejmě opatrné zasedání bankovní rady ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zasedání bankovní rady České národní banky se dnes zřejmě ponese v opatrném duchu. Centrální bankéře i celý trh totiž zklamala únorová inflace, která byla výrazně pod výhledem ČNB. Dnes nebude zveřejněna nová prognóza, ale bankovní rada bude komentovat rizika té únorové – a mohla by je zhodnotit jako protiinflační. Koruna ale podle nás nemá nyní velký prostor k dalším ztrátám.

Německá nezaměstnanost na novém minimu

Německá nezaměstnanost podle našich odhadů poklesla v březnu na 5,3 %, nejnižší úroveň od sjednocení země. Tlaky na trhu práce se stupňují, což se nyní promítá do vyjednávání o platech v německém veřejném sektoru. Jejich růst by mohl dosáhnout 4 %. Březnová harmonizovaná inflace v Německu by měla zrychlit na 1,7 % y/y, především díky letošnímu dřívějšímu načasování Velikonoc.

Reálné osobní výdaje amerických spotřebitelů vzrostly v únoru zřejmě jen o 0,1 % m/m. Měl by tak pokračovat nepříliš příznivý stav poptávkové strany americké ekonomiky, který naznačila už lednová čísla. Za celé první čtvrtletí by tak osobní spotřeba mohla růst jen o cca 1,2-1,5 % q/q (anualizovaně), což by představovalo výrazné zpomalení z 3,8 % v Q4 17. Pomalý by tak byl růst celého HDP.

Dolar umazal ztráty ze začátku týdne

Dolar včera proti euru posílil o půl procenta a umazal své ztráty z první poloviny tohoto týdne. Dnes ráno kurz otevírá těsně nad hladinou 1,230 USD/EUR. Za včerejším pohybem hlavního měnového páru zřejmě stály naděje na mírové řešení sporů se Severní Koreou. Výnosy amerických dluhopisů rostly v tomto prostředí o něco rychleji než těch evropských, což dolaru také prospělo.

ČNB ponechá měnovou politiku beze změn, zhodnotí rizika

Vzhledem k překvapivě výraznému únorovému zpomalení spotřebitelské inflace očekáváme, že čeští centrální bankéři budou na svém dnešním zasedání opatrní. Rozhodně nemůžeme očekávat změnu měnové politiky. Naopak, bankovní rada může vyhodnotit rizika pro ekonomiku jako protiinflační. ČNB dnes nebude publikovat novou prognózu.

Přesto se domníváme, že koruna nemá moc prostoru k dalšímu oslabení. První letošní čtvrtletí sice pravděpodobně uzavře slabší, než jsme očekávali, v dalších měsících by se ale měl kurz postupně přibližovat úrovni 25 CZK/EUR. Kondice ekonomiky totiž zůstává mimořádně dobrá a ČNB podle našich výhledů zvýší úrokové sazby ještě dvakrát, ale až ve druhém pololetí.

Před zasedáním ČNB kurz koruny poklesl na dvoutýdenní minimum

Koruna na samém začátku středečního obchodování poklesla proti euru na 25,48 CZK/EUR, nejslabší úroveň za poslední dva týdny. Během dopoledne sice koruna část předchozích ztrát umazala (dostala se na 25,45 CZK/EUR), i tak je jedinou měnou v regionu, která tento týden oslabuje. Důvodem korunových ztrát v tomto týdnu tak pravděpodobně jsou přípravy investorů na dnešní zasedání České národní banky.

Maďarský forint a polský zlotý včera proti euru mírně posílily, a to zřejmě díky poklesu globální rizikové averze spojené s vývojem na Korejském poloostrově.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688