Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  29.03.2018 08:33:22

Čínský smrtící úder „petrodolaru“ se blíží – potenciální orná půda pro žlutý kov?

V těchto dnech jsme opět svědky dalšího napětí, které vládne na globální scéně. Americký prezident Donald Trump se nedávno rozhodl a podepsal dekret, který se týká uvalení cel na dovoz čínského zboží do USA. Tento krok, dá se říci, odstartoval obchodní válku mezi dvěma globálními mocnostmi. Samozřejmě se očekává, že si to Peking nenechá líbit a příjme radikální a tvrdá opatření. Ta budou pravděpodobně také směřovat na oblast zavádění cel na americké produkty, tím by se naplno rozjela obchodní válka.

Obchodní války, které jsou v tuto chvíli na spadnutí, nebudou mít jasného vítěze. Dalším trumfem Číny je to, že je největším věřitelem USA . Spojené státy americké žijí nejen na úkor Číny, ale mají věřitele ve všech koutech světa a žití na dluh jim stále nevadí. Může to být další hřebíček do rakve americké ekonomiky.

Podívejme se na pár údajů. V následující tabulce je „TOP 10“ věřitelů USA, kteří vlastní americké dluhopisy a dále srovnává jejich vývoj od srpna 2017 do listopadu 2017. Na druhém konci věřitelského spektra, které vlastní nejméně amerických dluhopisů, jsou např. Izrael, Itálie, Filipíny, Španělsko, Kuvajt, Polsko, Mexiko.

 

Top 10 zemí světa, které drží USA státní dluhopisy v miliardách dolar

26. březen 2018 – začátek možného konce dolaru a dolarové dominance?

Ano, dne 26. března 2018 by měl přijít dlouho očekávány den, kdy se Čína konečně rozhodne zavést futures na ropu, kdy čínská měna jüan získá přední postavení. První pokusy uskutečněné v roce 1993 nebyly moc úspěšné. Dnes, po 25 letech, přichází nová šance, aby se vše změnilo a dolar se postupně odsunul do ústraní jako hlavní globální měna v mezinárodním obchodu. Čína v to doufá a věří, že postupnou dominanci na globálním poli získá právě yüan.

V posledním desetiletí došlo k řadě „falešných startů“, nicméně dnes tento krok dostal souhlas od čínské státní rady. Tímto schválením chce Čína dosáhnout, aby se „petroyüan“ stal skutečností a vyzval na souboj dosavadní „petrodolar“. To by mohla být smrtící rána pro americký dolar a vzestup jüanu jako dominantní světové měny. Je potřeba také podotknout, že oblast, kde chce Čína tento záměr uskutečnit, má největší globální dopad. Nejvíce obchodovatelná komodita světa je ropa. Tento sektor, kde chce Čína zahájit potlačování globálního dolaru do ústraní, je ideální. Nejen určitá kontrola nad tímto odvětvím, ale rovněž postupné prosazování yüanu na přední globální místo rezervních měn, je hlavním cílem tohoto kroku.

Upozornění, že k tomu dříve nebo později dojde, přicházely již v roce 2015, kdy se Čína zabývala, jak udeřit na petrodolar. Rovněž jiné země se snažily uštědřit tvrdou ránu americké měně. Například třetí největší výrobce ropyRusku, společnost Gazprom Neft, se rozhodl ustoupit od dolaru a zaměřil se na obchodování v yüanech a jiných asijských měnách. Také Írán jde stejnou cestou a používá jüan a řadu dalších zahraničních měn ve svých obchodních aktivitách a to včetně oblasti svých ropných aktivit. Čínský začátek budování nové hedvábné stezky započal vytvářet stále větší dominantní postavení yüanu na evropských trzích. Zkrátka a jednoduše řečeno, yüan se dostává všude a bojovnost amerického dolaru, která byla ještě v roce 2015, jde pomalu do ústraní. Podívejme se na následující graf, kde je patrné, jak se z Číny postupně stal největší spotřebitel ropy na světě.

Vývoj importu ropy

 

Vývoj importu ropy do USA a Číny 2010 - 2017

Zdroj: Bloomberg

Nyní, když je Čína předním světovým spotřebitelem ropy, si Peking může více dovolit a uštědřit petrodolaru poslední ránu. Hlavní vývozci ropy mají životaschopný způsob, jak obejít dosavadní petrodolární systém USA. Především v oblasti obchodování s ropou je vidět, jak je silná dolarová hodnota. Když bude narušena těmito kroky, můžeme vidět silný a trvalý pokles na straně dolaru.

Oslabení a pád „petrodolaru“ – potenciální orná půda pro žlutý kov

Oslabení a případný pád dolaru nemusí být tím posledním, co svět může očekávat. Pokud by se tento krok podařil a Číně se rovněž podařilo propojit tento nový obchodní systém se zlatem, můžeme očekávat růst hodnoty žlutého kovu. Čína totiž nabízí exportérům ropy yüany, ale ti si je mohou vyměnit za zlato, což by mělo vést k růstu poptávky a mít tedy vliv na růst hodnoty zlata.

Konec zlatého standardu v 70. letech 20. století můžeme považovat za začátek extrémního zadlužování USA, za postupný úpadek dolaru. Dá se říci, že se teď zlato opět dostává do globálního měnového systému a to do velmi strategické oblasti, do oblasti obchodování s ropou. Můžeme ho pokládat za určitou verzi nového zlatého standardu. Nové zavedení zlata do globální ekonomiky by mohlo být hnacím motorem pro značné navýšení cen zlata. Je pravděpodobné, že vývozci tuto možnost a tento zlatý finanční nástroj využijí a otevřou cestu k možnému výraznému růstu ceny zlata. Uvidíme, kam tento čínský krok povede a co přinese v budoucnosti.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688