Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  28.03.2018 17:30:10

Čína má enormní zájem o lithium z Kanady navzdory australské snaze vyvinout levnější baterie

Popularita elektromobilůČíně vede k vytvoření sítě obchodních kontaktů s průmyslovými firmami až v kanadském Quebecu. Zájem přitom projevili nejen zpracovatelé, pro které jsou quebecké těžební projekty významnou obchodní příležitostí, ale i samotní výrobci baterií.

 

Společnost Contemporary Amperex Technology (CATL) v nedávné době koupila devadesátiprocentní podíl ve společnosti North American Lithium - korporaci, která provozuje lithiový důl ve městě La Corne. CATL je největší výrobce bateriíČíně a má zároveň ambici stát se největším světovým výrobcem baterií do elektromobilů. K tomu by dle plánu mělo dojít do roku 2020. Předpokladem je ale zajištění dodávek lithia. Poptávka po lithio-iontové baterii nadále roste. Baterie jsou součástí telefonů, tabletů a stále častěji i automobilů.

 

Čínský průmysl výrazně cílí na produkci elektromobilů, jakoby si ale jeho zástupci neuvědomovali, že světové zásoby jsou velmi omezené. Expanzí se snaží dostat přímo ke zdroji. To vysvětluje, proč Číňané hledají zajímavé příležitosti v Austrálii a Quebecu. Projekt kanadské společnosti Nemaska Lithium, na něž se náklady pohybují kolem 549 milionů dolarů, neočekávaně přitáhl pozornost Číny, když poptávka po lithiu během pěti let zvýšila hodnotu komodity až čtyřnásobně.

 

Nemaska Lithium jednala s několika skupinami potenciálních investorů, (včetně výrobců baterií) o možném partnerství. Je velmi pravděpodobné, že do roka dostane Nemaska finanční infuzi ve formě čínského kapitálu. Číňané však nemají zájem pouze o klíčové hráče, jako je Nemaska. Oslovili také generálního ředitele jiné kanadské organizace – Jourdan Resources, což je malá těžební společnost s tržní kapitalizací ve výši 3 miliony.

 

Využívání lithiových baterií je ohroženo nejnovějšími pokroky australských vědců, kteří chtějí vyvinout baterii bez nutnosti použití lithia. Výsledný produkt by měl být šetrnější k životnímu prostředí a také představovat cenově výhodnější alternativu k bateriím lithiovým. Na rozdíl od lithia, zásoby uhlíku a vody, které by měly být k výrobě použity, nejsou zdaleka tak limitované. Nové baterie by tak na trhu mohly rychle zaujmout místo starší lithiové varianty

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688