Patria (Patria Finance)
Komodity  |  28.03.2018 08:29:18

OPEC a Rusko zvažují spolupráci při těžbě ropy na deset až dvacet let


Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) usiluje o dlouhodobou spolupráci s Ruskem při stanovování výše těžby ropy. Saúdská Arábie, která je největším členem kartelu, nyní pracuje s Ruskem na dohodě o koordinaci dodávek ropy na světové trhy, která by byla platná deset až dvacet let, řekl agentuře Reuters saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Rusko a OPEC již více než rok uplatňují společný postup při dodávkách ropy na trhy, jehož cílem je podpořit ceny ropy. Dlouhodobá dohoda o koordinované těžbě by však byla něčím dosud nevídaným.

"Pracujeme na změně každoroční dohody na dohodu desetiletou až dvacetiletou," řekl princ, který je nyní na návštěvě v USA. Dodal, že rámec dohody je hotový, nyní se pracuje na detailech.

Rusko nikdy nebylo členem OPEC. V roce 2001 Moskva poprvé souhlasila s koordinovaným omezením těžby, nakonec ale nikdy plně nerealizovala své sliby snížit vývoz. Podruhé se Saúdská Arábie rozhodla získat Rusko a další nečlenské země k vzájemné spolupráci při koordinaci těžby v roce 2016, po prudkém propadu cen ropy v roce 2014 z více než 100 dolarů za barel pod 30 dolarů. Dohodu se nakonec podařilo uzavřít a ceny ropy od té doby oživily na 70 dolarů za barel. Rychle rostoucí těžba z břidlic v USA však růst cen brzdí.

Zprávy o možné ropné alianci přicházejí v době, kdy se Rijád a Moskva snaží upevnit ekonomické vztahy, přestože jsou ve sporu kvůli Sýrii. Rijád podporuje rebely, kteří bojují proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Rusko spolu s Íránem podporují Asada. Navíc tak Rusko spolupracuje s Íránem, který je dlouhodobě nepřítelem Saúdské Arábie.

Loni v říjnu se saúdský král Salmán stal prvním vládnoucím monarchou země, který navštívil Rusko. Přivedl do Moskvy delegaci, která se dohodla na společných investicích za několik miliard dolarů a poskytla tak ruské ekonomice potřebné investice v době, kdy ji ničí nízké ceny ropy a západní sankce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688