Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  27.03.2018 14:29:11

BCPP – přehled termínů letošních dividend

Tabákový koncern Philip Morris dnes zveřejnil pozvánku na letošní valnou hromadu, čímž se zároveň připojil k dalším několika společnostem s oznámenou navrhovanou letošní dividendou, resp. i rozhodným dnem pro nárok na daný požitek. Už teď lze každopádně říci, že především koncem května se bankovní konta akcionářů společností obchodovaných na pražské burze naplní v souhrnu mnoha miliardami korun.

Loňský zisk Philip Morris vystoupal na rekordních 3,5 miliard korun. Společnost však oproti zvyklostem všechen výnos akcionářům tentokrát nerozdělí. Navrhuje sice vyplatit nejvyšší dividendu od roku 2011, ale vlastně jen ve výši necelých 3 miliard korun, resp. 1 080 korun na akcii. Rozhodné datum pro nárok stanovuje tradičně totožný s rozhodným dnem pro účast na valnou hromadu, tj. na 20. dubna. Naposledy s nárokem na dividendu tak akcie Philip Morris půjde na pražské burze koupit ve středu 18. dubna. Akcionáři se financí dočkají měsíc po valné hromadě, resp. 28. května.

 

MONETA Money bank

Již v pátek večer zveřejnila pozvánku na letošní valnou hromadu MONETA Money bank. Setkání akcionářů se uskuteční v již dříve bankou avizovaný termín 25. dubna. Vzhledem k loni schváleným novým stanovám společnosti se rozhodný den pro nárok na dividendu stanovuje jako čtvrtý pracovní den po VH. Jinými slovy na 2. května. Díky tomu na pražské burze naposledy akcie MONETA s nárokem na navrhovanou dividendu 8 korun půjde koupit v pátek 27. dubna. Výplata požitku se uskuteční 31. května.

Komerční banka

Valná hromada domácí třetí největší banky se uskuteční ve stejný den, jako v případě banky MONETA, tj. ve středu 25. dubna. Dle stanov společnosti je rozhodné datum pro nárok pro účast na valnou hromadu stanoven jako 7 den před valnou hromadou, tj. letos na 18. dubna. Tento termín je zároveň rozhodným dnem i pro nárok na navrhovanou dividendu 47 korun. V případě akcií Komerční banky je tak půjde naposledy koupit s nárokem na dividendu ještě v pondělí 16. dubna. Ve srovnání s ostatními společnostmi se akcionáři požitku letos fyzicky dočkají vlastně vůbec jako první a to 26. května.

Erste Group Bank

Rakouská banka je zatím společností, která procentuálně letos nejvýrazněji navyšuje dividendu (jen těsně porazila KB). Akcionářům na valné hromadě hodlá 24. května navrhnout výplatu 1,20 EUR (30,50 ) oproti loňskému euru. Rozhodný den pro nárok Erste navrhuje na 30. května, naposledy s nárokem by tak akcie mělo jít na pražské burze koupit ještě v pondělí 28. května. Výplata se uskuteční následně od 1. června.

Vienna Insurance Group

Valná hromada rakouské pojišťovací skupiny se uskuteční den po Erste, tj. v pátek 25. května. Oproti loňským 0,80 EUR by akcionáři měli schválit managementem navrhovaných 0,90 EUR (22,90 ). Rozhodný den pro nárok je navrhován na 29. května, naposledy tedy akcie s nárokem na dividendu půjde na pražské burze koupit v pátek 25. května. Pojišťovna začne požitek rozdělovat o 5 dní později.

Stock Spirits Group

Likérka letošní valnou hromadu svolá na 22. května. Společnost tradičně vyplácí mezitimní a finální dividendu. Za loňský rok se finální dorovnání nepatrně zvyšuje na 0,0572 EUR (1,45 ). Rozhodné datum pro nárok je stanoveno již na 4. května. Výplata se po schválení uskuteční tři dny po valné hromadě.

O2

O2 byla letos vlastně první společností, která oznámila navrhovanou dividendu. Společně i s emisním ážiem hodlá, stejně jako loni, rozdělit akcionářům celkově 21 korun. Konání valné hromady a tedy i termíny pro nárok na požitek však zatím nebyly stanoveny. Loni se valná hromada uskutečnila 10. května.

Oznámení výše dividendy lze ještě očekávat od společnosti ČEZ, E4U a Kofola. Vzhledem k akcionářským změnám se naopak zdá být letos dividenda poměrně nejistá od Pegasu a možná i Unipetrolu.

Dividendový výnos

Při pohledu na zatím výše známé dividendy a pondělní závěrečné kurzy akcií, lze z hlediska nejvyššího tzv. dividendového výnosu aktuálně vyhodnotit akcie MONETA. Zmiňovaný výnos dosahuje 9,5 %. Druhou pozici se 7,5 % drží O2, bronz pak Philip Morris s 6,2 %.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

24.04. 06:54  Dividenda KB (Ex)
04.04. 09:54  Dividenda KB (Majka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688