Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  26.03.2018 09:19:53

Tón zasedání ČNB se ponese v holubičím duchu (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Kratší velikonoční týden přinese rozporuplné zprávy. V Evropě nás čeká slabší důvěra i vyšší inflace, statistika v zámoří zaznamená nižší výdaje na spotřebu. Trh také stále pronásleduje riziko obchodních válek. V regionu bude beze sporu největší událostí zasedání ČNB ve čtvrtek, žádnou změnu v měnové politice i kvůli nízké únorové inflaci však neočekáváme.

Inflace v zemích eurozóny akceleruje

Důvěraekonomiku eurozóny za březen mírně poklesla, přičemž reflektuje vývoj PMI indexů zveřejněných minulý týden. Tento pokles přichází především z výrobního sektoru. Ekonomika eurozóny je však v dobré kondici a důvěra v ní zůstává na vysokých hodnotách.

Během týdne budou zveřejněny statistiky spotřebitelských cen v jednotlivých zemích eurozóny. Německá i francouzská inflace výrazněji meziročně zrychlí mimo jiné díky jádrové inflaci. Statistiky jednotlivých zemí pak ukáží, že březnová inflace v eurozóně směřuje v březnu k 1,5 %.

Americká data na sebe upoutají pozornost ve čtvrtek. Osobní výdaje se dočkají pouze mírného meziměsíčního růstu, což by mohlo vést k nižšímu růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Měnové zasedání ČNB zůstane v holubičím tónu

Zasedání ČNB, které proběhne ve čtvrtek, žádnou změnu v měnové politice nepřinese. Únorová inflace skončila výrazně pod prognózou ČNB, také statistika růstu mezd lehce zklamala a jediným proinflačním rizikem tak zůstává koruna, která se v současnosti neposiluje podle očekávání. Proto je pravděpodobné, že guvernér zůstane i po zasedání u původní prognózy ČNB s jedním zvýšením sazeb na konci roku.

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku zůstává vysoká

Světové statistiky dnes trhy neohromí, kurz eurodolaru tak bude především reagovat na jednotlivé události včetně projevů představitelů Fedu. V České republice data statistického úřadu potvrdí, že spotřebitelská i podnikatelská důvěra nadále zůstávají na vysokých hodnotách.

Členové Fedu mohou podpořit dolar 

Dnešní data z Evropy budou poměrně nezajímavá. Ve Francii bude potvrzen růst ekonomiky v závěru loňského roku, k překvapení však mnoho prostoru nezůstává.

Zajímavější budou události v zámoří, kde dnes promluví hned dva představitelé Fedu. NY Fed guvernér W. C. Dudley pohovoří o reformě regulace a představí svůj pohled na reálnou ekonomiku. L.J. Mester se přímo vyjádří k měnové politice s ohledem na ekonomický výhled. Především W. C. Dudley se je známým jestřábem, který se přiklání ke čtvero zvyšování sazeb tento rok. Další jestřábí komentáře by tak mohly mít sílu dolar znovu podpořit.

Dolar v závěru týdne oslaboval

Minulý týden byl pro kurz dolaru náročný. V polovině týdne dolar oslabil, když trh očekával jestřábí zasedání Fedu, jehož výsledek zklamal. Oznámení zavedení cel proti dovozu z Číny sice dolaru na konci týdne mírně pomohlo, přesto zůstal vůči ostatním měnám slabší a nepodpořila ho ani statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, která skončila nad očekávání. Od středy tak dolar oslabil o téměř 1 % na 1,236  USD/EUR.

Dobře se dařilo britské libře, která měla hned několik důvodů k posílení. Nejdříve přišla podpora z britské centrální banky, která svým jestřábím pohledem na čtvrtečním zasedání utvrdila trh, že květnové zvyšování sazeb je téměř jisté. Libru podpořila také dohoda o Brexitu a dobrá makroekonomická data

Důvěra v českou ekonomiku je stále na vysoké úrovni 

Dataregionu dnes nebudou příliš zajímavá a kurzy regionálních měn se budou formovat spíše světovými událostmi. Březnový konjunkturální průzkum ČSÚ pak ukáže, že důvěra v českou ekonomiku i nadále zůstává na vysokých úrovních. V únoru si tento index opět potvrdil prosincovou hodnotu, nejvyšší úroveň od roku 2008. Dobrá dataprůmyslu a maloobchodu z února naznačují, že se české ekonomice i nadále daří. Také spotřebitelská důvěra se drží kolem svého historického maxima.

Regionální měny oslabovaly, ale pouze forint v mínusu zůstal

Nejistota spojená s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou pravděpodobně ovlivnila kurzy regionálních měn, které v pátek bezprostředně po otevření oslabily.

Česká koruna byla dopoledne slabší o čtyři haléře, po poledni se ale situace uklidnila a koruna se vrátila k hodnotě 25,41 CZK/EUR.

Podobný osud čekal i polský zlotý, který krátce oslabil až o 0,4 %. V pátek zveřejněná polská míra nezaměstnanosti za únor klesla, ale jelikož to pro trh nebylo žádné překvapení, neměla tato statistika sílu kurz polského zlotého ovlivnit.

Maďarský forint dnes čelil v pátek největšímu propadu o 0,35 a dosáhl na úroveň přes 313 HUF/EUR, tedy nejslabší hodnotu za téměř měsíc. Svou roli v tom hraje i fakt, že maďarský běžný účet skončil pod očekáváním trhu na nejnižší úrovni za téměř tři roky. Forint tak zůstává na hodnotě o 0,15 % nižší, než včera uzavíral.

 

 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.07.2021Zasedání ECB se ponese v holubičím tónu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.01.2021Zasedání FOMC toho mnoho nového nepřinese (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688