Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  26.03.2018 10:41:18

Od ČNB tento týden moc akce nečekejte

Minulý týden se nesl ve znamení hořkého konce, kde prim hrála obava před vypuknutím obchodní války vyvolaná oznámení cel na dovoz čínského zboží do Spojených států. Reakce trhů hovoří za vše. Americké akcie padaly, přičemž index Dow Jones zažil ten vůbec nejhorší týden od ledna 2016. Dolaru se rovněž nedařilo, vůči jenu dokonce pokořil více než roční minima.

Oznámení o clech však nebylo jedinou hlavní událostí minulého týdne – ve středu proběhlo zasedání měnového výboru Federálního rezervního systému. Vzhledem k tomu, že trh všeobecně čekal upravení prognózy trajektorie sazeb, která sice přišla, avšak nikoliv pro rok 2018, jak velká většina doufala, hedgeové fondy se rozhodly upravit své čisté sázky, a to konkrétně na euru jejich snížením o téměř 10 % na 132 739.

V tuto chvíli bude zajímavé, zda se na výhledu fondů podepíše i dění kolem amerického protekcionismu. Pravdou je, že americká měna na začátku nového týdne ztrácela jak vůči euru, tak i japonskému jenu, přičemž ve druhém případě se krátce dotkla 16měsíčního minima kolem 104,56 USDJPY.

Z hlediska dnešního dne bude eurodolar hledat jen malou podporu v datech. Z Evropy nepřijdou žádná silná kurzotvorná data, z USA se dočkám pouze ukazatele ekonomické aktivity, za kterým stojí chicagská pobočka Fedu, a ukazatele aktivity průmyslu v oblasti Dallasu. Jedinou možnou vzpruhou pro dolar by mola být vystoupení představitelů Fedu, a to Williama Dudley a Loretty Mesterové.

Aktuálně se americká měna obchoduje na 1,236 EURUSD. Během dnešního dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí 1,232-1,238 EURUSD.*

Na koruně se v závěru týdne rovněž projevila rostoucí nervozita kolem možného vypuknutí obchodní války. Na začátku týdne se však domácí měna z části těchto ztrát oklepala. Aktuálně se obchoduje na hranici 25,40 za euro.

Co se týče dat, dnes se dočkáme ukazatelů podnikové a spotřebitelské důvěry. Klíčovým dnem týdne ale bude čtvrtek, kdy proběhne měnověpoltické zasedání České národní banky. Odhad trhu počítá s tím, že ČNB ponechá své sazby beze změny, celkově se pak očekává spíše holubičí výstup, což bude pro korunu otvírat velmi omezený prostor pro další posílení.

Dle agentury Bloomberg se všech 21 dotazovaných ekonomů a analytiků shoduje na ponechání 2T REPO sazby na aktuální úrovni 0,75 %.

Aktuálně se koruna obchoduje na 25,40 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,38 až 25,41 EURCZK, ve dvojici s dolarem pak od 20,45 až 20,66 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.09.2023Tento týden zasedá Fed, zvýšení sazeb se nečeká Research (Česká spořitelna)
08.09.2023Polský scénář od ČNB nečekáme Jan Berka (Roklen24)
16.12.2020Překvapení od ČNB pod stromeček nečekejme (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688