Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.03.2018 22:20:41

23. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akciím ve Spojených státech se v závěru týdne nepodařilo setřást obavy z obchodní války vyvolané možným uvalením cel na dovoz čínského zboží do USA. Hlavní indexy tak zaznamenaly největší týdenní propad od ledna 2016. Úspěchem byl alespoň páteční vstup na burzu provozovatele webového úložiště Dropbox. Ze zisků se díky růstu cen ropy nadále těšily akcie energetických firem, dolar naopak oslaboval.

Index Dow v pátek klesl o 1,77 % a uzavřel na 23 533,20 bodu (uzavřel tak nejníže od listopadu), S&P 500 oslabil o 2,10 % na 2 588,26 bodu a Nasdaq Composite odepsal 2,43 % na 6 992,67 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,56 % na 24,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelé dva bazické body na 2,81 %.

Spojené státy v pátek podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli podezření z krádeže amerického duševního vlastnictví. Stížnost přichází den poté, co prezident Donald Trump podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard USD, a to rovněž kvůli údajným čínským krádežím amerického duševního vlastnictví. Čína obvinění odmítá a uvedla, že je připravena na odvetná opatření vůči dovozu z USA.

Akcie Dropboxu (+35,62 %) při své premiéře na burze přidávaly až 50 %, zájem o největší novou nabídku akcií technologické firmy za více než rok byl značný. Jinak ale výrazně převažovaly ztrátové tituly.

Cena severomořské ropy Brent se poprvé od konce ledna vrátila nad 70 USD za barel. Akcie energetických firem byly díky tomu největšími tahouny uplynulého týdne na akciových burzách, hluboký propad ale odvrátit nedokázaly. Za týden sestoupil Dow o 5,7 %, index S&P 500 o 5,95 % a Nasdaq Composite o 6,5 %.

MORGAN STANLEY: AMERICKÉ AKCIE MAJÍ LETOŠNÍ MAXIMA JIŽ ZA SEBOU

"Obchodníci mají před víkendem obavy, a tak nakupují opce s expirací příští týden. Poklesy v tomto týdnu, ač hluboké, jsou ovšem výrazně klidnější než ty ze začátku února. Nejsme svědky ani zdaleka takové paniky," upozornil Patrick Kernan ze společnosti Cardinal Capital.

Ke zdražování ropy přispěla Saúdská Arábie, která se vyslovila pro delší omezování dodávek suroviny na trh. Za růstem cen ropy stojí rovněž zvýšené napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Od začátku týdne si Brent připsal okolo 6 %. To představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od loňského července.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni dohodla, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558 000 barelů denně. Dohoda je prozatím sjednána do konce letošního roku. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih nicméně v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že spolupráce při omezování dodávek ropy na trh bude zapotřebí také v příštím roce.

Na devizových trzích v pátek v reakci na obavy z možné obchodní války ztrácel dolar. Ocitl se poblíž měsíčního minima. Napětí ohledně příští globální obchodní politiky naopak pomáhá japonskému jenu a švýcarskému franku. Kolem 21.00 SEČ dolar na japonský jen ztrácel 0,6 % na 104,68 JPY. Ke švýcarskému franku oslaboval o 0,2 % na 0,9469 CHF. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu odepisoval 0,5 % na 89,02 bodu. Za týden přišel o 0,9 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688