Aku pohon: pomocník do zahrady a dílny

Akumulátorový pohon je stále populárnější, a stává se tak trendem dnešní doby. Své místo si našel také v péči o zahradu a pomoc v dílně. Výkonem dokáže konkurovat tradičnímu nářadí i technice. Co všechno nám může aku pohon nabídnout?

Výhody aku zahradních strojů

Zahradní stroje na akumulátorový pohon mohou svým výkonem plně konkurovat strojům se spalovacími i elektrickými motory, nabízejí ekologický a podstatně tišší provoz, a tak se díky svým výhodám stávají stále častější volbou.

„Mezi výhody moderních aku zahradních strojů, jako jsou třeba sekačka, řetězová pila, vyžínač, plotostřih nebo provzdušňovač, patří to, že na rozdíl od těch motorových nemusíte řešit náročnou údržbu spalovacího motoru a můžete je provozovat bez hluku a kouře – tedy kdykoli – a nerušíte tak své blízké ani sousedy,“ informuje Petr Tichý, specialista technické podpory ze společnosti HECHT.

Oproti strojům s elektrickým pohonem se nemusíte tahat s kabely, nehrozí, že je přeseknete, nemůže se stát, že se kabely u sekačky zamotají okolo keřů nebo je nechtěně přetáhnete přes květinový záhon, a můžete pracovat i tam, kde není přívod elektrické energie. Navíc pracujete s malým napětím, a tak vám nehrozí úraz elektrickým proudem. Podtrženo sečteno: aku zahradní stroje v sobě spojují výhody strojů motorových a elektrických.

Proč mít v dílně aku nářadí?

I ve vaší dílně jistě oceníte akumulátorové nářadí, jako je například aku šroubovák, úhlová bruska, rázový utahovák a různé typy pil či brusek. Pokud máte nářadí na aku pohon, neomezují vás přívodní kabely. Aku nářadí navíc bez komplikací použijete kdekoli, a to i v místech bez elektrického proudu. Pohodlně a bez prodlužováku můžete pracovat třeba na druhém konci zahrady. Nestane se vám, že si omylem s prknem přeříznete i přívodní kabel, navíc akumulátory pracují s bezpečným napětím.

O úroveň výš – aneb akumulátorová kompatibilita

Chcete-li ušetřit peníze, vězte, že v rámci nabídky aku produktů existují takzvané „akumulátorové programy“. Každý takový aku program zahrnuje řadu produktů kompatibilních s jedním typem akumulátoru. Na tento koncept se specializuje česká firma HECHT - ať už jde třeba o zahradní stroje, nebo nářadí do dílny. Základní produkt akumulátorových programů má již nabíječku a jeden, nebo dokonce dva akumulátory v ceně. V případě zahradní techniky je to zpravidla některá z akumulátorových sekaček, u nářadí to potom jsou vybrané typy akumulátorových vrtaček. S nimi dodávané akumulátory pak můžete v rámci accu programu využít i pro napájení dalších strojů a nářadí, které je možné zakoupit již bez akumulátorů, což jejich prodejní cenu snižuje o desítky procent.

TIP: Proč mít dva akumulátory?

Pokud máte doma aku nářadí nebo aku stroje, doporučujeme mít akumulátory dva. Některé produkty jsou dokonce se dvěma akumulátory rovnou dodávány. S jedním můžete pracovat a druhý mezitím nabíjet. „Šťáva“ vám pak nikdy nedojde. Podmínkou samozřejmě je, aby aku produkt měl samostatnou, a ne v sobě integrovanou externí nabíječku.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika