Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.03.2018 17:04:13

Investor, který prodává svou dojnou krávu. Nebo spíše její malou část

Jeden z nejstarších a největších investorů v Tencent Holdings plánuje prodat akcie tohoto čínského internetového gigantu za více než 10 miliard dolarů. Prodá část svého podílu v jedné ze světově nejlukrativnějších technologických firem v době, která je pro sektor dost bouřlivá.

Naspers, jihoafrická firma v oblasti médií a internetu, řekla, že plánuje prodat 190 milionů akcií Tencentu v celkové hodnotě asi 10,6 miliardy dolarů. Tím sníží svůj podíl z 33,2 % na 31,2 %.

Prodej přinese Naspers slušný výnos. V roce 2001 zaplatil za tyto akcie (ještě než Tencent vstoupil na burzu) pouhých 34 milionů dolarů. Teď má tato pozice hodnotu asi 175 miliard dolarů. Naspers ještě nikdy žádné akcie Tencentu neprodal a řekl, že žádné další alespoň během příštích tří let už neprodá.

Tencent je v Číně dobře známý díky své chatovací aplikaci WeChat, jejíž měsíční počet průměrných uživatelů spolu se sítí Weixin překonal jednu miliardu. Kromě toho je z hlediska tržeb největším světovým producentem videoher a stal se technologickou společností se světově největší hodnotou. Akcie Tencentu se za poslední rok skoro zdvojnásobily, čímž jeho tržní kapitalizaci vyšvihly na asi 532 miliard dolarů. Tencent tak předběhl Facebook i Berkshire Hathaway.

Akcie Tencentu klesly v Hongkongu ve čtvrtek o 5 % poté, co společnost den předtím ohlásila své čtvrtletní výsledky. Ty ukázaly, že růst tržeb z mobilních a PC her, jednoho z hlavních generátorů zisku, klesá.

Mluvčí Tencentu řekl, že společnost si je vědomá záměru Naspers prodat kus svého podílu a dodal, že závazek žádný další podíl už v příštích letech neprodat „naznačuje důvěru v dlouhodobý růst a řízení“. V reakci na tuto zprávu klesly akcie Naspers o více než 8 %.

Naspers se stal nejhodnotnější africkou firmou z velké části právě díky podílu v Tencentu. V listopadu ohlásil výkonný ředitel Naspers Bob van Dijk 98% růst půlročního čistého zisku na 1,1 miliard dolarů, k čemuž přispěl velkou měrou právě Tencent. Peníze z prodeje akcií Tencentu investuje Naspers do reklamy, aktivit v rozvozu potravin, podnikání ve finančních technologiích a dalších příležitostí k růstu.

Zdroj: The Wall Street Journal

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688