TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.03.2018 14:08:21

Expremiér Sobotka se vzdá mandátu poslance a odejde z politiky.

Bohuslav Sobotka končí ve vrcholné politice. Bývalý premiér se koncem března vzdá poslaneckého mandátu a dál bude jen řadovým členem ČSSD. Své rozhodnutí označil za hluboce osobní. Místo něj by do poslanecké lavice mohl usednout Roman Sklenák.

Sobotka svůj odchod z vrcholné politiky oznámil dnes na facebooku. "Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. dubna budu nadále už jen řadovým členem ČSSD," uvedl.

Jeho rozhodnutí patrně souvisí s vyjednáváním o nové vládě hnutí ANO s ČSSD. Sobotka se nijak netají, že s vyjednáváním nesouhlasí a podpora pro Babišovu vládu by pro něj byla obtížně představitelná. "Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše".

Co bude po svém odchodu z poslanecké lavice dělat však zatím netuší. "Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Přepokládám, že po Novém roce budu mít jasno," uvedl. Do té doby plánuje odpočívat a věnovat se svým synům.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsobotka.bohuslav%2Fposts%2F10155257989625776&width=500

Dalším faktorem jeho odchodu mohla být vnitrostranická situace v ČSSD. Část spolustraníků totiž bývalému předsedovi vlády vyčítá debakl v říjnových volbách. Další zase kritizují jeho negativní vztah k prezidentovi Zemanovi.

Sobotkovo místo v poslanecké lavici by tak mohl obsadit jeho spolustraník Roman Sklenák. Ten se v říjnových volbách umístil v Jihomoravském kraji na druhém místě a stal se tak prvním náhradníkem. Bývalý předseda poslaneckého klubu v současnosti působí jako tajemník poslanců.

Sobotka strávil ve vrcholné politice 22 let. V Poslanecké sněmovně usedl poprvé v roce 1996. O šest let později usedl do čela ministerstva financí a následně se stal i místopředsedou vlády. Samotný vrchol politické kariéry zažil v roce 2013, kdy s ČSSD ovládl volby a stal se premiérem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688