Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  20.03.2018 09:09:06

ČEZ představil kvalitní výsledky hospodaření, avšak chybí návrh dividendy (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ představil mírně lepší výsledky, než byly trhem očekávány.

Babiš uvedl, že při případném dělení ČEZ by stát měl mít pod kontrolou i distribuci.

O2 se připravuje na spuštění sítě 5G v roce 2019.

Unipetrol se chystá na odstávku rafinerie v Kralupech, kde se celkové náklady vyšplhají na 1,1 mld. CZK.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

Dnes jsou očekávány zajímavější ekonomické zprávy jen z Evropy. V Německu bude dopoledne zveřejněn březnový ZEW index udávající ekonomický sentiment finančních institucí. Ten by se měl po únorovém nečekaně silném propadu dále snížit i v březnu. Za poklesem stojí vyšší volatilita na akciových trzích a zvýšení rizik nárůstu protekcionismu kvůli politice Spojených států. V neposlední řadě je ZEW index tlačen dolů také rizikem akcelerace mzdových tlaků. Dále za eurozónu budou publikována čísla spotřebitelské důvěry za březen. Ta se nachází poblíž svých historických maxim. Za březen očekáváme její mírný pokles z extrémních hodnot.

Výsledky hospodaření dnes v Americe reportuje kurýrní společnost FedEx a v Evropě to je výrobce nákladních aut Man.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro francouzskou společnost CGG, která se zabývá výrobou zařízení a softwaru pro hledání ropných ložisek.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie vstoupily do nového týdne ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně ztratily 1,4 % své hodnoty a technologický Nasdaq uzavřel dokonce o 1,8 % níže, než byl páteční zavírací kurz. V rámci indexu S&P 500 nejvíce propadly informační technologie, a to o 2,1 %. Hlavním důvodem tohoto pádu byla společnost Facebook (-6,8 %), když se o víkendu poukázalo na její kauzu ohledně úniku dat z milionů účtů, které měly být použity ve volební kampani na podporu Donalda Trumpa. Dalšími propadlíky jsou sektor zdravotní péče a energetické firmy, když oba ztrácejí 1,7 %. Nejmenší ztráty utrpěly utility (-0,8 %).

Asijské trhy ukončují úterní obchodování v podobném duchu jako to pondělní, avšak ztráty již nejsou tak výrazné. Přibližně polovina trhů ztrácí mezi 0,2 až 0,5 %. Ty zbylé, v čele s Jižní Koreou, získávají od 0,1 do 1,1 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 0,5 %, jsou na tom nejhůře firmy ze zdravotního sektoru (-1,1 %), výrobci nezbytného zboží (-0,9 %) a průmyslové podniky (-0,7 %). Na druhé straně se zadařilo akciím utilit (+2,2 %) a finančních institucí (+1,1 %).

ČEZ

ČEZ dnes ráno zveřejnil hospodářské výsledky.

Výsledky hospodaření byly mírně lepší oproti našim i tržním odhadům, a to zejména na úrovni provozní i čisté ziskovosti. Meziroční pokles odpovídá poklesu realizačních cen, nicméně pozitivním impulsem byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách a přínos akvizic v oblasti obnovitelných zdrojů a ESCO služeb. Na druhou stranu negativně působily vyšší ceny za nákup emisních povolenek pro výrobu elektřiny z tradičních zdrojů. Za celý rok EBITDA dosáhla výše 53,9 mld. CZK a očištěný čistý zisk 20,7 mld. CZK. Tím se podařilo managementu naplnit svoje stanovené cíle, když byly překonány o téměř 2 mld. CZK.

Výhled společnosti na letošní rok, tj. EBITDA v rozmezí 51 – 53 mld. CZK a očištěný čistý zisk ve výši 12 – 14 mld. CZK zaostal mírně za našimi odhady, ve srovnání s konsensem trhu jsou v souladu na úrovni očištěného čistého zisku a mírně pod u ukazatele EBITDA. Management nesdělil návrh dividendy, kterou očekáváme na úrovni 35 CZK na akcii, což by mohlo být vzhledem k lepším výsledkům za loňský rok reálné. Nečekáme výraznou reakci akcií. Výsledky za loňský rok překonaly očekávání, na druhou stranu výhled na letošní rok žádné překvapení nepřinesl. Chybějící návrh dividendy pak může být faktorem, proč by mohli být investoři v nákupech akcií zdrženlivější. 

Premiér v demisi Andrej Babiš včera uvedl, že při případném dělení energetické společnosti ČEZ si vláda musí pohlídat, aby kromě výroby zůstaly státu také strategické věci typu obchodu nebo distribuce. Toto prohlášení je však v rozporu s nejpreferovanější variantou, kterou ČEZ předložil již dříve, a která počítá s tím, že součástí „nového ČEZ“ by byla právě i distribuce.

O2 Czech Republic

Telekomunikační společnost O2 Czech Republic plánuje do roku 2019 spustit mobilní síť páté generace označovanou jako 5G. Investice v řádu několika miliard korun bude zahrnovat výstavbu technologií a nákup frekvence. Přesná výše se prozatím těžko odhaduje vzhledem k tomu, že množství komponent sítě 5G nemá ještě konečnou cenu, která se navíc bude měnit s rozšiřováním jejich výroby. O2 zahájil první přípravy na 5G již loni, když jako první otestoval frekvenci 3,7 GHz v reálném provozu a také technologii Massive MIMO. Ta využívá většího množství antén na straně přijímače i vysílače, což znásobuje kapacitu datových přenosů.

Unipetrol

Unipetrol chystá nejdelší odstávku v historii rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Ta by měla trvat od 27. března do 16. května. V rámci odstávky budou probíhat potřebné opravy a modernizace v celkové výši 1,1 mld. CZK. Z toho čistě na údržbu půjde 700 mil. CZK a na další investice do rozvoje rafinerie zbylých 400 mil. CZK. Údržby rafinerií Unipetrol provádí přibližně každé čtyři roky. Druhá rafinerie v Litvínově přijde na řadu na jaře 2020. Na kralupskou rafinerii připadá zhruba třetina zpracované ropy v tuzemsku.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688