TNBiz (TN.cz)
19.03.2018 21:29:02

Mrazy, vichr a výpadky proudu. Česko se vzpamatovává z kalamity

Další rekordní mrazy dnes potrápily Českou republiku. Stanice Luční bouda v Krkonoších a Šerák v Jeseníkách naměřily mínus 17 stupňů. A zatímco lesníci už pomalu po sobotní vichřici počítají škody, energetické čety stále opravují poruchy na vedení a obnovují dodávky elektřiny.

Na malotřídní škole na Babí u Náchoda to ještě v neděli večer vypadalo, že ráno budou ve školních lavicích sedět rampouchy namísto žáků. Vinou popadaných drátů nešel proud, a protože školu vytápí elektrická kamna, ředitelka varovala rodiče, aby je buď hodně navlékli, nebo nechali doma.

Nakonec energetici dodávku obnovili, a výuka proběhla, ani tak se ale po víkendových mrazech školu na komfortní teplotu vytopit nepodařilo.

Přesto jsou energetické čety na východě Čech pořád ještě v terénu, poruch na vysokém napětí napočítaly dvacet. Bez proudu bylo několik tisíc domácností.

"Naše těžká technika se boří blátem a sněhem hlavně v podhůří Orlických hor, ten terén je velmi těžký," povzdechla si mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Dveře hasičských garáží se v Královéhradeckém kraji jen za víkend otevřely 285krát, to je sedmkrát více než dvoudenní průměr.

"Nejvíc jsme odklízeli stromy ze silnic, rodinných a obytných domů, pomáhali jsme i se zajišťováním uvolněných střech," vypočítává mluvčí hasičů Martina Götzová.

A když už se podařilo silnice zprůjezdnit, byly natolik pokryté ledem a sněhovými jazyky, že počty nehod naskakovaly geometrickou řadou.

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Novojičínska a Ostravy zasahovalo dnes od rána u nehody dvou polských kamionů a pěti osobních aut na dálnici D1 u Kujav na 331. km, ve směru na Olomouc.

 

 

Kvůli mrazu je na rozdíl od letních bouřek po víkendové vichřici mnohem víc stromů zlomených než vyvrácených. A hrozí, že nalomené větve a stromy budou padat dál.

Klimatické extrémy nás potrápí ještě nejméně dva dny. Vítr už sily vichřice sice nedosáhne, zato celodenních mrazů si zřejmě ještě užijeme. Ty v noci na pondělí opět přepisovaly historii. Na Luční boudě v Krkonoších a na Šeráku v Jeseníkách bylo dnes mínus 16,9 stupně Celsia. Teplotní minima zaznamenalo 49 meteostanic.ˇ

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty