Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  19.03.2018 14:45:14

ČEZ má oficiálně nového 1% akcionáře


Před úterním reportem hospodářských výsledků se oficiálně poodkryla akcionářská skupina, která nejspíše bude na letošní valné hromadě hlasitě brojit proti některým krokům vedení polostátního energetického koncernu ČEZ.

Již počátkem letošního roku se Michal Šnobr, spojovaný s česko-slovenskou finanční skupinou J&T, nechal slyšet, že dal dohromady skupinu akcionářů disponující více než procentem akcií ve společnosti ČEZ. Dnes ČNB zveřejnila, že v pátek odpoledne Michal Šnobr regulátorovi oznámil jednání ve shodě s dalšími třemi společnostmi. Společně disponují téměř 5,42 miliony akcií ČEZ, resp. tedy podílem lehce nad 1 %.

Kyperské společnosti J&T SECURITIES MANAGEMENT, HAMAFIN RESOURCES a Tinsel Enterprises společně se zmiňovaným Michalem Šnobrem regulatorním hlášením vlastně zlegalizovali jednání ve shodě. Pokud by tak neučinili, mohly by být jejich hlasy na valné hromadě prohlášeny za neplatné. Daný krok tak lze považovat za přípravu na letošní valnou hromadu ČEZ, která by se mohla uskutečnit v červnu, resp. pokud tak společnost zachová termínovou zvyklost z minulých let. O jak vysoké navrhované dividendě letos budou akcionáři hlasovat, by mohl management ČEZ možná zveřejnit již zítra ráno společně s reportem hospodářských výsledků za loňský rok.

Například J&T Banka, která patří v očekáváních hospodaření k optimističtějším, predikuje čistý zisk 19,8 miliardy korun. Poslední politika ČEZ je vyplácet 60 až 100 % zisku, což by z odhadovaného hospodaření indikovalo dividendu v rozmezí 22 až 36,70 korun na akcii. Loni ČEZ vyplatil nejnižší dividendu za posledních 10 let ve výši 33 korun, resp. méně společnost vyplatila naposledy v roce 2007, kdy ze zisku z předchozího roku rozdělila akcionářům 20 korun na akcii.

Podíly akcionářů

Ze zmiňovaného kontrolovaného 1 % akcií ČEZ nejvíce leží na účtu společnosti HAMAFIN RESOURCES. Disponuje téměř 2,5 miliony akcií ČEZ, resp. 0,46 %. Následuje Tinsel Enterprises s 0,33 %, J&T SECURITIES MANAGEMENT s 0,14 % a Michal Šnobr coby fyzická osoba s 0,06 %, resp. s téměř 325 tisíci akcií ČEZ. Vzhledem například k pátečnímu kurzu tedy vlastní akcie za 166 milionů korun. Podíl celé skupiny lze ocenit na 2,77 miliardy korun.

O vlastnictví zmiňované na Kypru registrované J&T SECURITIES MANAGEMENT zřejmě nemůže být pochyb. Kdo však stojí za dalšími dvěma společnostmi, zůstává zahaleno. Zmínit jen lze, že každá je registrována na jiné adrese.

Závěrem lze uvést, že dle regulatorních hlášení z minulých let by více než procentním podílem v ČEZ měly, coby minoritní akcionáři, disponovat ještě společnosti The Capital Group a největší investiční skupina světa BlackRock.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.06.2021ČEZ měl na konci loňského roku 145 835 akcionářů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.06.2020ČEZ má nového kvalifikovaného akcionáře Jiří Zendulka (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688