TNBiz (TN.cz)
18.03.2018 11:51:34

Silný vítr lámal stromy i billboardy. Místy se tvoří sněhové jazyky

Hasiči měli v noci napilno především na Moravě a ve východních Čechách. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve, které na mnoha místech komplikovaly dopravu. Některé silnice jsou stále uzavřené.

Český hydrometeorologický ústav vydal před silným větrem výstrahu, která platí pro oblast Moravy a Slezska až do nedělního večera. Vítr ale v noci zaměstnával i hasiče na východě Čech, především v Královéhradeckém kraji.

Moravskoslezští hasiči vyráželi ke dvěma desítkám událostí spojených se silným větrem. Nejhorší byla situace v okolí Rýmařova, kde odstraňovali popadané stromy ze silnic. V úseku mezi Starou Vsí na Bruntálsku a Sobotínem na Šumpersku zůstává silnice stále uzavřena.

Také v Olomouckém kraji odstraňovali hasiči především spadlé stromy a větve, zajišťovali také uvolněné plechy a střešní krytiny. V Přerově museli odřezat nahnutý semafor, v Hranicích odstranili satelit z balkonu rodinného domu. Dohromady o víkendu řešili už přes 150 incidentů.

I v tomto regionu zůstávají některé silnice uzavřeny. Na Olomoucku jsou to úseky mezi obcemi Jívová a Dolany, Hraničné Petrovice a Těšíkov či Chabičov a Huzová. Na Přerovsku nejezdí auta mezi obcemi Paršovice a Lhota či Niva a Protivanov.

Ani Jihomoravskému kraji se špatné počasí nevyhnulo. "Za posledních 24 hodin jsme zasahovali u 99 událostí, zejména u spadaných stromů (51), ale i poškozených střech a billboardů," informoval mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Nejčastěji vyjížděli hasiči na Brněnsku a Blanensku. V Bučovicích u rodinného domu zajišťovali záchranáři utržený vodič elektrické sítě. Silnice jsou sjízdné jen s opatrností, mohou namrzat. Sněhové jazyky se pak tvoří na Znojemsku.

V otevřených úsecích se mohou sněhové jazyky tvořit i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Nárazy větru způsobují potíže především v Orlických horách a Krkonoších. "Do rána evidujeme už téměř 200 událostí. Nejčastěji se jedná o popadané stromy, ale také přetrhané dráty elektrického vedení," uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová

Také v Ústeckém kraji musejí dávat řidiči pozor. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu, na Děčínsku se navíc kvůli nárazovému větru tvoří sněhové jazyky. Pozorní by měli být především lidé, kteří jedou do Krušných hor.

Vše o vpádu studeného vzduchu, největší zima se přesouvá na pondělí, chladno zůstane v Česku déle

Takto to vypadá před příchodem jara v Rokytnici.


Podívejte se také na Šumavu z jiného úhlu - unikátní záběry v národním parku. Proleťte se nad řekou Vydrou, Filipovou Hutí nebo rašeliništi - s krásnou sněhovou pokrývkou.. (Zdroj: ČT Jihozápad)

 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty