TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  18.03.2018 12:05:42

EU si posvítí na nekvalitní med, pokuty by měly jít výrazně nahoru

Pančování medu, dovoz medu s obsahem antibiotik nebo řídkého medu z Asie, tomu chce zabránit Evropská unie. Europoslanci schválili doporučení, podle kterého by se měly razantně zvýšit pokuty za dovoz a prodej nekvalitního medu.

V Evropské unii je zhruba 600 tisíc včelařů, kteří každoročně stočí okolo 250 tisíc tun medu, což z EU dělá 2. největšího světového výrobce medu hned po Číně. Přesto se zhruba stejné množství medu do EU každý rok přiveze, nejčastěji právě z Číny, Ukrajiny, Argentiny nebo Mexika. Podle Evropského parlamentu ale až pětina dováženého medu nesplňovala evropská kritéria.

"Vlastně dnes se na český trh dostávají medy z Číny přes Ukrajinu, kdy v Číně vytočí řídký med. Pak se do něho přimíchají ty ukrajinské medy, kde jsou vlastně pylová zrna těch ukrajinských medů a tenhle med pak jde na český trh," vysvětlil včelař Jan Kubeš.

Evropský parlament chce proto zpřísnit tresty těm, kteří pravidla poruší. Například loni dostala společnost Včelpo od státní veterinární správy za nekvalitní med rekordní pokutu milion dvě stě tisíc korun. Jeho likvidace pak vyšla na další zhruba dva miliony.

Za med, který si dáváme třeba do čaje, si ale letos zřejmě znovu připlatíme. Jeho cenu totiž ovlivňuje hlavně počasí. "Pokud budou zase ty extrémní sucha, tak určitě se ten med dokáže o těch 10, 20 korun vyšplhat. Tady u nás se cena pohybuje kolem sto padesáti korun," uvedl včelař Jaroslav Bačík.

Příznivý dopad na cenu medu by ale naopak mohla mít větší podpora včelařů. Evropský parlament chce zvýšit příspěvky na včelařství o polovinu, stejně by měly vzrůst i kompenzace v případě ztráty včelstva.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688