Research (W4T.CZ)
Investice  |  17.03.2018 16:51:26

Pražská burza pod vlivem aktualizace indexů

Přestože se pražská burza v první části týdne vyšplhala na 6 týdenní maxima, díky následnému vývoji nakonec zakončila celý týden negativně. Ztráty utrpělo hned osm titulů, díku nímž index PX přišel o 0,45 %, když zakončil na 1 118,5 bodech.     

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Nejvíce odepsaly akcie mediální CETV, které ztratily již pátý týden v řadě. Upevnily tak svou nelichotivou pozici letošní nejztrátovější emise na pražské burze. Své u investorů nejspíše nadále sehrávaly problémy čínské CEFC a v té souvislosti upadající naděje na převzetí společnosti.

Přes pět procent odepsaly akcie Fortuna, jako reakci na prodej celého podílu největšího minoritního akcionáře Templeton do rukou Fortbet. Zveřejněné růstové hospodářské výsledky jakoby již stály stranu. „Bronz“ nakonec v týdnu získaly akcie Unipetrol, které většinu ztrát nabraly až v závěrečné páteční aukci. Prodejní tlak souvisel s pravidelnou čtvrtletní aktualizací indexu, když v návaznosti na navýšení majoritního podílu ze strany PKN Orlen dojde od pondělí ke snížení váhy titulu v indexu.  

BCPP graf týdenní výkonnosti

Svou vahou však index PX níže tlačily především finanční tituly. Z nich jedinou mírně světlou výjimkou byly nakonec jen akcie KB, které od týdenních ztrát však ochránila až zmiňovaná páteční závěrečná aukce. Díky poptávce v ní vyměnily majitele akcie KB za 345 milionů korun. Podobnou nadprůměrnou likviditu 311 milionů korun zaznamenaly akcie ČEZ. Kurzově však aukce nejvíce ovlivnila akcie Philip Morris, které v ní přišly o 340 korun. Prodejní přetlak přinesl nakonec pro titul v pátek zobchodovaný celkový objem přes 108 milionů korun. Takovou denní likviditu titul nezaznamenal přes 10 let! Celkový páteční objem na pražské burze činil 1,29 miliardy korun, resp. poprvé od konce února překonal miliardovou hranici.

Proti trhu se v týdnu nejvýrazněji nakonec vydaly akcie O2. Obdobně jako minulý týden však po velmi volatilním průběhu. Do vývoje znovu nezasáhla sama společnost, která nezvykle již třináctý týden v řadě neodkoupila žádné vlastní akcie. Po třech týdnech ztrát se k nádechu vydaly akcie STOCK. Šéf likérky a také finanční ředitel firmy v týdnu dostali v rámci motivačního programu přiděleno v souhrnu opce na více než 350 tisíc akcií.

BCPP přehled týdenní / letošní výkonnosti

Výsledková sezóna v závěrečné fázi

Nadcházející týden přinese hospodářské výsledky za loňský rok hned od několika firem. V úterý se představí ČEZ, jehož akcie v očekávání reportu rostly druhý týden v řadě. Ve čtvrtek se představí VIG a Pegas, na konci týdne pak nápojová Kofola. Zbývat bude již jen Philip Morris, který čísla tradičně zveřejní společně s pozvánkou na dubnovou valnou hromadu. Stane se tak v úterý 27. března. Jako první letos pozvánku na valnou hromadu již v pátek zveřejnila slovenská TMR (na 18.4.), která má však jiné fiskální období.

 

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688