Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.03.2018 18:14:05

Vše o vpádu studeného vzduchu, největší zima se přesouvá na pondělí, chladno zůstane v Česku déle

 

Objem studeného vzduchu směřující do velké části Evropy od severu bude velký a určující. Podle posledních výstupů modelů sice mrazy nedosáhnou původně očekávaných hodnot, Česko ale budou trápit docela dlouho, hlavně ráno. Mrazivá odpoledne zažijeme hlavně v neděli, pondělí a jak se předpověď odhaluje a zpřesňuje na další dny, chladno bude minimálně do čtvrtka. Oblast kolem severního pólu letos opět bojuje s nadprůměrně teplým počasím, zima se tak objevuje v jiných oblastech jižněji položených. Proudění následujících dní bude vyhovovat zatékání zimy na jih. Opět je tak na místě připomenout, že předpověď počasí sledujte jen na několik dní dopředu. Dlouhodobé výhledy jsou informační a spíše vynucené médii. Meteorologové sami vědí, že jejich věrohodnost je mizivá. POZOR! Jeseníky, Beskydy, Orlické hory a Krkonoše zároveň zasáhne silná vichřice od severovýchodu, nejhůře na tom budou Jeseníky.

Počasí: Platí výstraha před silným větrem. Hasiči likvidují vyvrácené stromy

Jednotlivé dny před námi podle aktuálních výstupů modelů. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, na horách četnější. Teploty -3 až +1°C, na jihovýchodě kolem +3°C. V neděli bude oblačno, místy slabé sněžení, hlavně na východě a jihu území. Teploty -3 až +1°C. V pondělí bude oblačno až polojasno, opět na jihu a východě místy slabé sněžení. Teploty -4 až 0°C. V úterý očekáváme oblačno, od severu místy slabé sněhové přeháňky. Teploty 0 až +4°C. Další dny necháme na aktualizaci. Zdá se, že zima přechodně kolem čtvrtka ještě zesílí. Zásadní oteplení je tak momentálně v nedohlednu, v pátek by se počasí mělo začít zlepšovat.

Ranní teploty budou bohužel běžně klesat do rozmezí -9 až -5°C. Na sněhové pokrývce a severovýchodě země bude pod -10°C. S ohledem na velký vítr bude pocitová teplota hluboko pod nulou. Klima planety je bohužel „rozhašené“ a určité projevy pocítíme. Studené vpády jsou běžné, s touto razancí ale příliš ne. Roste extremita jevů. Přesně, jak vědci předpokládali. Zimy byly studené, ale stabilní, nyní jsou teplejší, ale na jejich koncích je sklon k tuhým mrazům.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty