Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.03.2018 06:08:37

Nezaslání dokumentace antimonopolnímu úřadu přišlo MERO na tři tisíce

Společnost MERO ČR, jejímž stoprocentním vlastníkem je Ministerstvo financí ČR, porušila zákon o zadávání veřejných zakázek, když zodpovědný úředník zapomněl zaslat dokumentaci o veřejné zakázce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vzhledem k tomu, že šlo o mírné pochybení, byl i pokuta mírná.

Pokutu tři tisíce korun musí zaplatit státní firma MERO spadající pod ministerstvo financí, která působí v oblasti přepravy a skladování ropy na území České republiky, za to, že její za to, že její zaměstnanci zapomněli poslat dokumentaci k veřejné zakázce „Dodávka pěnidla pro CTR Nelahozeves II“ Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v zákonné lhůtě.

Zadavatel se „dopustil přestupku podle § 268 odst. 1 písm. e) zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, tím, že nesplnil povinnost stanovenou v ustanovení § 252 odst. 1 citovaného zákona, spočívající v zaslání dokumentace o zadávacím řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do 10 dnů od doručení návrhu,“ píše se mj. v rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Společnost MERO ČR se rovněž dopustila pochybení v tom, že neodeslala prostřednictvím datové schránky nebo jako datovou zprávu, podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, vyjádření ze dne 20. prosince 2017 k návrhu havířovské společnosti LUING PYREX na přezkoumání postupu zadavatele ve věci zmíněné veřejné zakázky. V rozhodnutí ÚOHS se rovněž uvádí, že zadavatel tímto svým postupem ztížil průběh správního řízení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při stanovení výše pokuty přihlédl také k polehčujícím okolnostem.

„Úřad rovněž jako k výrazně polehčující okolnosti přihlédl v důsledku k tomu, že ačkoli obviněný nesplnil svoji zákonnou povinnost, když nedoručil kompletní dokumentaci o zadávacím řízení v originále v zákonné lhůtě, v daném případě obviněný zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku a nedošlo tak tímto v předmětném správním řízení k meritornímu přezkumu věci, neboť Úřad správní řízení vlivem této skutečnosti zastavil. Negativní dopad daného pochybení byl tak relativně limitován,“ píše se dále v rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V rozhodnutí se rovněž uvádí, že po zvážení všech okolností případu antimonopolní úřad při určení výměry uložené pokuty preferoval preventivní charakter sankce a stanovenou pokutu vzhledem k souvislostem případu posoudil jako dostačující.

Centrální tankoviště ropy v Nelahozevsi, kterého se veřejná zakázka týkala, slouží ke skladování strategických nouzových zásob ropy, dále pak jako krátkodobý mezisklad pro ropu přepravovanou ropovody Družba a IKL, k míchání různých druhů ropy podle požadavků zákazníků a také k distribuci ropy do rafinérií. Společnost MERO ČR je jediný přepravce ropy do České republiky potrubními systémy.

Kristián Chalupa

Příspěvek Nezaslání dokumentace antimonopolnímu úřadu přišlo MERO na tři tisíce pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:03  Michal Semotan (J&T Banka): Na co si dávám pozor při výběru akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688