Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.03.2018 13:01:18

Češi jsou k vlastnímu podnikání skeptičtí, nechtějí riskovat

Češi jsou k vlastnímu podnikání skeptičtí. Podle nich nejsou příznivé podmínky, vadí jim legislativa a bojí se vlastního selhání. Navzdory tomu více než polovina lidí vnímá soukromé podnikání jako lákavou možnost pracovní kariéry. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK pro společnost Amway.

Třetina dotázaných uvedla, že považuje současnou ekonomickou situaci za příznivou pro založení a fungování vlastní živnosti či podnikání. Ekonomika v Česku přitom loni rostla o 4,5 procenta a podle analytiků by měl růst pokračovat i letos, ačkoliv zřejmě kvůli postupnému vyčerpání kapacit zpomalí.

Za problém při podnikání Češi považují legislativu, která podnikatelům mnohdy komplikuje práci. Systém legislativy kolem podnikání považuje za lehce srozumitelný 28 procent lidí. "Pravděpodobně se však jedná o celoevropský problém, neboť podobný výsledek průzkum ukázal i v rámci EU," uvedla agentura.

Zhruba čtvrtina Čechů také uvedla, že je v podnikání ochotna riskovat své selhání. V evropském i celosvětovém průměru jsou lidé odvážnější, tento poměr se pohybuje nad 40 procenty.

Soukromé podnikání přitom 54 procent lidí vnímá jako lákavou možnost pracovní kariéry, což platí zejména u mladších a vzdělanějších lidí. "Jistou roli hraje fakt, že mladá generace je jazykově vybavenější a má potřebné znalosti technologií. Navíc zde máme stále více úspěšných start-upů, jež vyrostly z malých firem do mezinárodního významu. Tyto společnosti tvoří důležité příklady toho, že podnikání je zajímavá alternativa k běžnému zaměstnání," uvedl Martin Lukeš z Katedry podnikání Vysoké školy ekonomické.

Lidé ale vyjadřují mírnou nedůvěru k českému vzdělání. Méně než polovina, 45 procent, z nich si myslí, že české vzdělávání přispívá k získání potřebných podnikatelských znalostí a dovedností.

Průzkumu se v ČR zúčastnilo 1007 lidí. Na stejné otázky odpovídalo celkem 49.000 lidí ve 44 zemích.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:15  Česko v pasti NIMBYsmu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:10  PMI a s nimi i důvěra evropských podnikatelů pozvolna sílí (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688