Tři tipy jak vybrat ideální sekačku pro vaši zahradu

S přicházejícím jarem začíná sluníčko svítit čím dál víc a sněhovou pokrývku potkáte už jen na horách. Nastává tak nejvhodnější období pro úpravu zimou poničeného trávníku. Pokud se chcete před sousedy pochlubit krásným zeleným pažitem, měli byste jí věnovat řádnou péči. Kromě přihnojování dbejte na vhodnou úpravu správnou sekačkou. Jak ale takovou pomůcku v záplavě zahradních strojů najít? Držte se třech jednoduchých rad a vyvarujte se začátečnických chyb.

Sekačku přizpůsobte trávníku

Každá zahrada je trochu jiná a vyžaduje odlišnou péči. Při výběru sekačky pamatujte na to, jak velký trávník máte, zda je v rovině či kopci a kolik se na něm nachází překážek. Podle těchto kritérií pak vyberte vhodný přístroj. Plochy okolo 3500 m2 hravě zvládne robotická sekačka, na větší travnaté koberce uvítáte zahradní traktůrek. V neposlední řadě je důležité také přemýšlet nad tím, v jakém stavu se váš trávník zrovna nachází. Ten zanedbaný či zimou zničený vyžaduje kromě kvalitního střihu též přihnojit a provzdušnit. K úpravě přerostlých stébel se nejlépe hodí silnější stroj, který vše rovnoměrně zastřihne. S prořezáním pomůže vertikutátor, jenž travnatou plochu provzdušní a odstraní případný mech a plevel. Nakonec je vhodné zahradu vyživit specializovanými prostředky na hnojení trávníku. Pokud nechcete hned sahat po chemii, vsaďte na robotické sekačky. Ty zahradu vyživí ekologicky, jelikož posekaná stébla uvolní zpět do zatravněné plochy. Kromě přírodně pohnojené zahrady vám tak odpadnou starosti s vynášením a likvidací posekané trávy.

Vyplatí se investovat do kvality

Pokud toužíte po krásném trávníku, vsaďte na sekačku, která se skládá pouze z kvalitních a otestovaných součástek. Přístrojem z levných materiálů zahradu neupravíte, ani kdybyste se snažili sebevíc. S největší pravděpodobností stébla trávy akorát „okouše“ a vám nezbyde nic jiného, než vše upravit ručně. Sázkou na jistotu je sekačka od osvědčených výrobců, kteří mají obvykle nastavený přísný proces výběru a testování jednotlivých komponent. „Ideální kombinaci elektroniky, počítačové inteligence a mobilní techniky představují robotické sekačky. Při jejich vývoji se kloubí kvalitní mechanické díly, elektronické součástky a umělá inteligence tak, aby stroj zvládal práci na nejrůznějších tvarech a sklonech zahrad,“ radí Aleš Chrobok, odborník na zahradní techniku Robomow.

Jak ušetřit čas

Se sekačkou vybavenou pevnými noži a výkonným motorem upravíte trávník raz dva. Při výběru sekačky přihlédněte ke kvalitě žacích čepelí, kromě použitého materiálu také na celkovou šíři sečení. Čím větší si vyberete, tím větší travnatou plochu upraví, což ovlivní dobu, za kterou posekáte celou zahradu. U robotických sekaček se zaměřte i na schopnost upravovat více travnatých zón najednou a přejíždět mezi nimi. To oceníte hlavně v případě, že máte trávník rozdělený například květinovými záhony na několik ploch.

Výhodou robotů je též způsobilost posekat zahradu podél okrajů nebo možnost ovládání na dálku skrze mobilní aplikaci či webovou platformu. Nemusíte se obávat ani nepříjemného hluku či dýmu, který často provází sekání s manuální sekačkou. Roboti totiž obvykle pracují na elektrický pohon. Jediné úskalí pro ně může představovat úprava travního koberce ve větším svahu. „Kvalitní robotické sekačky dokáží pracovat na podobných typech zahrad jako ty klasické. Nejste-li si jisti sklonem svahu, doporučuji sjednat návštěvu odborníka, který poradí nejen s převýšením, ale také s výběrem vhodného typu zařízení. Nejmodernější sekačky zvládnou převýšení až 20°, čehož řada motorových sekaček jen těžko dosáhne,“ doplnil Chrobok.

Vyplatí se investovat do kvality

Anglický sestřih od robota

Doma máte uklizeno, na zahradě ale straší neupravený trávník? Svěží sestřih mu dodá robotická sekačka Robomow RX20u, která představuje výdobytek nejnovější technologie. Malá konstrukce robotu dodává na přesnosti, s níž upraví každou travní plochu do 250 m2 a zároveň ji i vyživí. Nože z nerezové oceli precizně zarovnají okraje, tichý, leč silný motor pomůže zdolat menší převýšení. Sekačka navíc pracuje naprosto samostatně. Stačí vyznačit sekanou plochu a robota zapnout. Povel k práci zašlete jednoduše přes mobilní aplikaci, nebo stisknete tlačítko na konstrukci sekačky. Proti zvědavým dětem nebo zlodějům je stroj chráněn speciálními prvky jako třeba bezpečnostním zámkem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika