Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2018 15:03:11

Nejzajímavější investiční otázka naší doby: Proč investoři nepanikaří z Trumpa


Před americkými prezidentskými volbami, které se konaly v roce 2016, se někteří lidé obávali toho, že možné vítězství Donalda Trumpa bude pro trhy vážným negativním šokem. Tento prezidentský kandidát se totiž choval naprosto nevypočitatelně a neměl žádné zkušenosti s vládnutím. Když pak Trump skutečně vyhrál, chvíli se zdálo, že se tato očekávání naplní. Akciové trhy začaly klesat, zlato naopak prudce posilovalo. Jak ale na stránkách Politico poukazuje Ben White, již následující den se vše obrátilo a začal „jeden z nejpodivuhodnějších příběhů Trumpova vládnutí“.

Trump během prvního roku své vlády potvrzoval, že rozhodně není klidnou silou, a naopak má tendenci působit chaos. A to i v korporátním světě. Už před svou inaugurací útočil na některé společnosti, obchodní partnery Spojených států a hrozil vypovězením řady obchodních smluv. K tomu se přidávaly skandály spojené s členy jeho vlády a v neposlední řadě eskalující konflikt se Severní Koreou. Jenže trhy pokaždé reagovaly naprosto nečekaným způsobem: Vše ignorovaly. A když se na ně v únoru letošního roku dostavily vážné turbulence, nemělo to nic společného s Trumpem. Dokonce i ohlášení plánu na cla na dovoz oceli a hliníku do USA mělo jen přechodný dopad.

„Zavolal jsem několika lidem z Wall Street a ptal jsem se jich, kde udělali skeptici varující před negativním šokem chybu. Tito profesionálové tvrdí, že zčásti má Trump štěstí, částečně je optimismus na trzích odrazem jeho politiky a zčásti jde o iracionální postoj trhu. Investorům se líbí zejména Trumpův tradičně republikánský přístup k politice, který zahrnuje omezení regulace, snižování daní, podporu korporátních zisků a také pumpování peněz do ekonomiky. Trhy navíc odhadly, že Trumpovy jaderné a obchodní hrozby jsou prozatím jen řinčením zbraní,“ píše White.

Trhům také velmi pomáhá značně synchronizované oživení globální ekonomiky, na které Trump nemá žádný přímý vliv. Stále je ale možné, že se trhy v jádru věci mýlí a Trump je skutečně černou labutí, která jim může značně uškodit. „Jeden manažer hedge fondu mi řekl, že ten člověk v Bílém domě je tak trochu pitomec, ale je to pitomec podporující byznys. Jiný velmi bohatý správce hedge fondu, který se na Wall Street pohybuje již 50 let, zase tvrdí, že Trump je osvěžením pro všechny, kteří cítili, že Obama dusí ekonomiku,“ píše White. Pokud tedy existuje nějaká jednotná teorie Trumpova vlivu na trh, dá se asi shrnout následovně: Za veškerým informačním šumem jde o standardního republikána, který odstraňuje překážky byznysu, které vytvořil Obama.

Zdroj: Politico

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688