Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.03.2018 16:18:22

Globální ekonomika začala „normalizovat“, obavy jsou ale namístě jen u Evropy


Investiční společnost Fulcrum AM na základě svých modelů po dlouhou řadu měsíců tvrdí, že vývoj v globální ekonomice je extrémně příznivý. Její odhady se zas a znovu potvrzují a globální expanze se promítala do cen rizikových aktiv po celém světě. Nyní šéf společnosti a známý ekonom Gavyn Davies na stránkách Financial Times píše, že ve světové ekonomice lze pozorovat určitý posun.

„Setrvačnost současného boomu může podle posledních dat mírně ztrácet na síle. Zatím jde ale jen o útržkovité známky a nezdá se, že by osmnáctiměsíční expanze nad trendem měla hned končit,“ píše Davies. Určité ochlazení by podle něj bylo dokonce vítané, pokud by znamenalo větší udržitelnost současného oživení. Snížila by se totiž rizika přepálení ekonomiky a přílišného růstu inflace.

Modely Fulcrumu již nějaký čas počítají s tím, že v letošním roce proběhne v globální ekonomice určitá normalizace. Podobně uvažují i ekonomové z JPMorgan. Tempo růstu ve výrobním sektoru už bylo podle nich neudržitelné. Nyní skutečně dochází k jeho ochlazení danému mimo jiné i utaženějšími finančními podmínkami. Ekonomiku brzdí také vyšší ceny ropy, slábne vliv cyklického chování zásob a mírné ochlazení je patrné rovněž v oblasti investic.

Podle Fulcrumu rostla světová ekonomika na konci minulého roku o 5,5 %. Nyní se tempo růstu snížilo na 3 – 4 %. V následujících měsících přitom můžeme očekávat ještě další ochlazení, ale vážnější útlum, který by se týkal i sektoru služeb, by hrozit neměl. V USA sice dojde k utahování monetární politiky, ale stane se tak na základě předchozí mimořádně silné stimulace. Navíc se zdá, že fiskální stimulace v této zemi bude silnější, než se očekávalo. Čína pak i přes nové reformy „dál hladce plachtí vpřed“.

Vyspělé ekonomiky stále rostly na konci minulého roku nad trendem, a to tempem pohybujícím se kolem 3,5 %. Takový stav ovšem nebyl udržitelný a modely Fulcrumu nyní ukazují, že tempo růstu se snížilo na 2,5 – 3 %. „Pokud se tu objevuje nějaký vážnější problém, pak je v Německu a eurozóně, na kterou doléhá silné euro a politická nejistota,“ píše Davies. V USA je útlum ekonomické aktivity zanedbatelný a tamní ekonomika stále roste asi 3,5% tempem. V eurozóně a Japonsku je ale zpomalení rychlosti znatelnější – obě ekonomiky nyní rostou přibližně o 1,5 procentního bodu pomaleji než na konci minulého roku. To znamená, že eurozóna se těší asi 2% růstu a Japonsko přibližně 1,3% růstu.

Vývoj v Číně hodnotí Davies pozitivně. Růst její ekonomiky by se měl pohybovat i nadále nad 6 %. To je důležité pro zemi samotnou, ale i pro globální ekonomiku, protože ta byla v minulosti značně citlivá na „čínské ekonomické minicykly“.

Zdroj: Financial Times

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688