TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  11.03.2018 09:26:36

Fond měl pomoci začínajícím podnikatelům, vláda ho chce zrušit

Ministerstvo průmyslu a obchodu dlouhé roky plánovalo vytvořit Národní inovační fond (NIF), který měl pomoci začínajícím podnikatelům a menším firmám v rozjezdu. Vláda deklarovala, že je podpora inovací jednou z jejích priorit, teď se ale ozvali poslanci Peksa a Jiránek, podle kterých se vláda chystá tento projekt těsně před spuštěním ukončit.

Poslanci Martin Jiránek, místopředseda Hospodářského výboru a předseda podřízeného podvýboru pro digitální ekonomiku, a Mikuláš Peksa, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti, na tiskové konferenci požádali premiéra Andreje Babiše o vysvětlení plánovaného zrušení Národního inovačního fondu (NIF).

Ten měl pomoci začínajícím a menším firmám v rozjezdu podnikání. "Vláda popřela jednu ze svých deklarovaných priorit, kterou je podpora inovací,” uvedl Martin Jiránek.

Příprava projektu NIF začala na Ministerstvu průmyslu a obchodu před třemi lety. "Mělo jít o první projekt tohoto typu, tedy podpory malých a začínajících firem. Podobné fondy fungují v Německu, Irsku a v Izraeli a osvědčily se. ČR je nyní v podpoře startupů na konci žebříčku zemí EU. Zároveň se unie snaží, aby se snižoval podíl podpory formou dotací a zvyšovalo se zapojení právě těchto investičních nástrojů. Vyšší návratnost vložených financí se má navíc zaručit i díky účasti komerčních subjektů, což Evropská komise dlouhodobě podporuje,“ řekl Martin Jiránek, který se profesně pomoci startupům věnoval.

NIF měl dle plánu fungovat zejména u rodících se projektů: "Podporované projekty měly tvořit základ vznikající znalostní ekonomiky. Fond měl podporovat podniky v nejranější fázi, tedy v době, kdy se teprve zabývají vývojem, výzkumem nebo budováním provozů a nenesou ještě zisk. O zrušení fondu, respektive o případném přesunutí této agendy pod Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, jsme se dozvěděli z nedávného vyjádření premiéra pro média. Včera se pak návrh na zrušení fondu objevil ve sněmovní databázi eKLEP. Usilovali jsme o schůzku se zástupci MPO, na poslední chvíli však bylo ze strany ministerstva setkání zrušeno,“ komentuje poslanec Mikuláš Peksa.

Piráti nyní chtějí, aby ministr či premiér vysvětlili, proč byl tento tři roky plánovaný a realizovaný projekt krátce před spuštěním ukončen. A zároveň se ptají, kam se přesunou dosud vložené peníze. Velká část peněz pochází ze zdrojů EU a hrozí, že Česká republika tímto krokem o velkou část prostředků přijde, protože je nestihne vyčerpat.

"Zrušení fondu je dalším z kontroverzních rozhodnutí vlády Andreje Babiše v demisi. Bez ohledu na to, že je vláda stále bez důvěry, činí závažné změny personální čistky, které mohou mít nedozírné následky,“ dodává Peksa.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688